Provozuji jen činnosti, které jsou nahlášené. Mám přinést mj. právní důvod pro užívání prostor (list vlastnictví, nájemní smlouvu), ve kterých je podnikatelská činnost vykonávána. Nájemní smlouvu mám. Pokud vím, není třeba mít provozovnu, proto adresu kanceláře nikde neuvádím. Podle mě je to v pořádku, ale...?
Není třeba mít provozovnu - ale pokud ji máte, tak ji musíte na ŽÚ nahlásit.
Zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání
§ 17
zejména odst. 3) .... Podnikatel je povinen zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně oznámit předem živnostenskému úřadu; ....
Přemýšlím, zda Vás někdo oznámil na ŽÚ, nebo jestli jste nějakému úřadu do nějaké žádosti třeba nenapsal, že máte provozovnu a pracovníci daného úřadu si to pak u ŽÚ neověřovali.
Kancelář určitě nikde v žádné žádosti uvedená nebyla... nemám ji vedenou jako provozovnu, protože tu mít nemusím. Stejně tak si náklady za pronájem nikde neuplatňuju. Pokud vím, mnoho podnikatelů ať už v mé, či jiné oblasti, pronajímají prostory, ale sídlo firmy mají třeba na adrese trvalého bydliště. Počítač byl taky kupován jako na firmu, ale nikde uplatňován nebyl. A nikoho to nezajímalo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 1. 2021 1:09
Dobrý den,
adresu trvalého bydliště mám uvedenou i jako sídlo firmy. Nemám provozovnu. Pronajímám si kancelář - na ičo, mám smlouvu, ale to místo nemám nikde nahlášené, na fakturách klasicky uvádím adresu trvalého bydliště, ale klienti chodí za mnou do kanceláře. Teď mi přišla pozvánka ke kontrole na živnostenském úřadě, tak mě zajímá, jestli je to v pořádku...
Děkuji za odpověď.