Optimální smluvní ošetření živnostníka a spolupracující osoby

• (neregistrovaný)

6. 2. 2021 21:14

Dobrý den,

Chystám se založit si živnost v oblasti IT, kde já bych se staral o tvorbu softwaru, potom druhá osoba (není můj rodinný příslušník) by nesla zodpovědnost za různé jiné zaležitosti jako příprava smluv, pomoc s učetnictvím, marketingová oblast atp.
    OSVČ s živnostenským listem bych byl pouze já a druhá osoba by pro mě pouze vykonávala činnost za předem stanovený podíl z utrženého zisku.

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem tohle smluvně podchytit mezi námi? Dočetl jsem se o smlouvě o spolupráci, poté jsem četl něco o združení podnikatelů, avšak tam jsou případy, kdy dva OSVČ podnikatelé vstupují do spolupráce. Je tohle případ, kde stačí s osobou sepsat jen smlouvu o spolupráci, a poté samozřejmě odvádět odpovídající daň na obou stranách?

Když jsem se snažil dočíst se o tomto případě, narážel jsem pouze na smlouvy o spolupráci v kontextu například manželka-manžel, otec-syn. Já však chci spolupracovat s mým kamarádem, kde on se bude starat o některé části podnikání a na základě toho pak bude procentuálně placen z generovaného zisku. Je smlouva o spolupráci to pravé?

Mockrát děkuji za radu.

S pozdravem,

Marek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2021 12:08

Lenka28 (neregistrovaný)

Spolupracující osoba nepřipadá v úvahu pokud nežijete ve společně hospodařící domácnosti.
      Společně hospodařící domácnost (dříve společná domácnost), je společenství fyzických osob, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Možná by bylo dobré ho zaměstnat na Dohodu o provedení práce (limit 300 hodin na rok), nebo Dohodu o pracovní činnosti. Záleží, jak velký úvazek by to byl.

• 7. 2. 2021 12:20

. (neregistrovaný)

Dříve známé sdružení bez právní subjektivity. V současnosti podle právní úpravy NOZ (§ 2716 až 2746) označováno jako společnost. Dle mého názoru jedna z nejhorších variant spolupráce mezi podnikateli, co se zákonů týká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).