Hlavní navigace

Přehledy OSVČ, DPFO za rok 2020 - paní Tečko

  • 7. 2. 2021 20:44

    Dobrý večer paní Tečko,
    odpovídala jsem mi na dotaz ohledně přiznání a přehledů za rok 2020 a ráda bych Vás ještě poprosila o radu, pořád tápu. - Klientka byla od 1.1.2020 na rodičovské dovolené u svého zaměstnavatele (dítě má 4 roky teď v březnu), k 30.6. skončila pracovní smlouva na dobu určitou, zaměstnavatelem neprodlouženo. Od července si založila živnost jako vedlejší a začala platit dobrovolné nemocenské pojištění ve výši 366 Kč měsíčně, protože bylo v plánu další dítě, tak aby měla nárok na mateřskou. Termín porodu dalšího dítěte je v srpnu 2021. Na živnost nakonec žádné příjmy neměla, z pracovního poměru také ne, dovolenou čerpala před nástupem na mateřskou.
    Výsledek:
    1. Přiznání i přehledy podat nulové, v přehledu vyplním, že vedlejší činnost vykonávala 7-12/2020 z důvodu nároku na rodičovský příspěvek a do ř. 36 úhrn zaplacených záloh neuvádím nic.
    2. V roce 2021 bude dále platit 371 Kč, v měsíci, kdy bude připsána na účet poslední platba RP se stává OSVČ na hlavní činnost, ale když se přihlásí jako osoba pečující o dítě do sedmi let a nebude ho nechávat spát ve školce, tak nemusí platit min. zálohy na zdravotní pojištění? Sociální neplatí, jenom nemocenské 371 Kč.
    3. Už si nejsem jistá ani tím nárokem na mateřskou, protože nemocenské je vázané na výši sociálního, nelze platit nemocenské a neplatit sociální. Tudíž nevím, jak dál postupovat. Kdyby měla nárok na mateřskou, tak na ni nastoupí buď 6 nebo 8 měsíců před porodem a od té doby je zase vedlejší OSVČ? Před tím ještě nejspíš bude mít nemocenskou, pokud výsledky na další kontrole nezlepší.

    Moc děkuji za odpovědi.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).