Hlavní navigace

Stravenkový paušál a poloviční úvazek

  • (neregistrovaný)

    9. 2. 2021 9:36

    Zaměstnanec pracuje 4 hod denně 20 hod/týden, má nárok na plný stravenkový paušál 75,60 Kč/den? Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2021 9:45

      xyz

      pokud schválíte tak ano, máme ve směrnici, že příspěvek na stravování bude poskytnut zaměstnanci při odpracování 3 hodin/denně. A máme ve směrnici, že budou mít příspěvek i dohodáři při splnění této podmínky.

    • 10. 2. 2021 12:15

      Udivena (neregistrovaný)

      Nemáte pravdu, stravenkový paušál se na rozdíl od stravenek vypočítává dle stejné vyhlášky jako diety na pracovní cestě a zaměstnanci na něj vzniká nárok až po odpracování minimálně 5h, takže zaměstnanec pracující na poloviční úvazek má nárok na plnotučnou stravenku (stačí mu odpracovat 4h/den), ale na paušál bohužel nárok nemá (tedy pokud mluvíme o daňově uznatelných nákladech a osvobození z daně z příjmu).
      To je ten kámen úrazu o kterém nikdo zatím příliš nemluví... a jsme opět u bezkoncepční podpory státu v oblasti polovičních a jiných typů úvazků... zase na to doplatí jistá skupina obyvatel ...

    • 10. 2. 2021 12:24

      . (neregistrovaný)

      Proč je tedy v ZDP uvedeno 24/2/j/4 "Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během této stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny."?

    • 11. 2. 2021 11:10

      Michaela S. (neregistrovaný)

      To je hloupost. Rozdíl tam je, ale jen v tom, že na straně zaměstnavatele není paušál na rozdíl od stravenek omezen vazbou na stravné při pracovních cestách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).