Hlavní navigace

Podané daňové přiznání

  • (neregistrovaný)

    9. 2. 2021 10:07

    Dobrý den, synovec si bude dávat daňové přiznání, je zaměstnán na pracovní smlouvu, ale p.účetní mu neuplatňovala manželku jako vyživovanou osobu, i když to psal na žádosti o roční zúčtování, kolik let zpátky může? Jednalo by se o rok 2018,2019 a nyní mu poslala i potvrzení o příjmu za rok 2020, že prý, když bude dávat zpětně, ať si podá i rok 2020.Manželka byla na RD s prvním dítětem, v roce 2018 se narodilo 2.dítě, tedy dostávala rodičák, přešla na mateřskou a poté zpět na rodičovský příspěvek. Měl ještě dohodu o provedení práce u jiného zaměstnavatele, tedy se mu příjem danil srážkovou daní, nevím, zda by si mohl zmíněnou srážkovou daň uplatnit v těchto daňových přiznáních, zda by to bylo vůbec rentabilní, nemáte s tím zkušenost? Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2021 10:34

      . (neregistrovaný)

      Určitě lze příjem z odměny z DOPP se "srážkovou" daní zahrnout do Přiznání k dani z příjmu FO. Zda se to vyplatí nelze říci, doporučuji propočítat v DAP na EPO.
      V tomto okamžiku lze dle mého názoru podat ještě řádné Přiznání k dani z příjmu FO 2017, 2018, 2019.
      Jen by to chtělo zjistit opravdu všechny příjmy, které se mají započítat do příjmů manželky pro možnost uplatnění slevy na manželku. Nejen PPM, "osvobozené" příjmy, dary, ale i například náhrada mzdy při čerpání řádné dovolené mezi MD a ŘD.

    • 9. 2. 2021 12:11

      d.j. (neregistrovaný)

      Děkuji moc, žádný příjem opravdu neměla, má potvrzení od zaměstnavatele-samé 0, dovolenou -proplácení neřešili, mateřská dovolená od září 2018 , tedy se překlápěla ještě do dalšího roku a tedy splnila podmínku do 68.000,-Kč, jen nevím, zda musí mít od OSSZ příjem potvrzený nebo si FÚ vše sama vyžádá, děkuji za odpověď

    • 9. 2. 2021 12:19

      . (neregistrovaný)

      Myslím si, že pokud bude správce daně chtít doložit příjmy z PPM, tak si potvrzení (z ČSSZ) vyžádá na poplatníkovi. Zpracovala bych si jako podklad pro případnou výzvu správce daně přijaté částky za jednotlivé roky podle bankovního výpisu.
      OT. Už jsem na netu v odborné diskuzi četla, že si ČSSZ vyžádala údaje o OSVČ od FÚ. Obráceně jsem se s tím sama ještě nesetkala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).