Hlavní navigace

Srážka ZP z doplatku do MVZ při HPP a DPČ

  • (neregistrovaný)

    9. 2. 2021 18:07

    Dobrý den,
    Prosím o radu. Pracuji na HPP + k tomu mám DPČ u jiného zaměstnavatele, kde mi od prosincové výplaty tento strhává vždy "Srážku ZP z doplatku do MVZ" a to ze základu 15 200 nikoliv z reálné výše mzdy. Zaměstnavatel na HPP za mě odvádí ZP rovněž v alikvotní výši.
    Zdá se mi dobře že platím ZP v podstatě dvakrát???

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2021 19:42

      xJ (neregistrovaný)

      Každý měsíc musíte mít sraženo zdravotní pojištění minimálně z minimálního vyměřovacího základu (MVZ) a tím je minimální mzda.
      Pokud u DPČ nedosahuje odměna výše 15.200,- Kč/měsíc a mzda z PP je minimálně 15.200,- Kč, musíte zaměstnavateli na DPČ doložit, že je vám z pracovního poměru sráženo alespoň z částky 15.200,- Kč. Potom vám zaměstnavatel na DPČ bude srážet ZP ze skutečného příjmu a nebude nic dopočítávat.
      V případě, že nebude mzda z PP dosahovat 15.200 a odměna z DPČ také ne, musíte si zvolit zaměstnavatele, který to bude každý měsíc hlídat a po doložení příjmů od druhého zaměstnavatele bude srážet minimálně z minimální mzdy.

      Zákon o pojistném na zdravotní pojištění
      Vyměřovací základ § 3
      odst. 10) Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné podle předchozí věty prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci.

    • 9. 2. 2021 19:59

      XLV (neregistrovaný)

      Děkuji za odpověď - moje mzda na HPP převyšuje vždy 100%. Potvrzení o HPP jsem zaměstnavateli na DPČ dokládal před několika lety. Je zajímavé že žádné doplatky ZP mne nikdy strhavané nebyly, až v posledních dvou výplatách. Jedná se tedy o neoprávněné srážky - dají se vymoci nějak zpětně?

    • 10. 2. 2021 9:18

      xJ (neregistrovaný)

      Spojte se s účetní u DPČ, třeba se jedná o novou účetní a neví o tom, že máte souběžně jiného zaměstnavatele, měla by vám říci, proč takto postupovala a jak to napravit.
      Požádat o vrácení by musel plátce ZP a to je zaměstnavatel.

    • 10. 2. 2021 10:00

      Aion (neregistrovaný)

      Pokud zaměstnavatel neoprávněně provedl srážku, zdravotní pojišťovna s tím nemá co společného. Zaměstnanec žádá zaměstnavatele a ten ať si to vyřídí, jak chce.

    • 10. 2. 2021 22:54

      XLV (neregistrovaný)

      Děkuji za radu - již jsem účetní ve firmě kde mám DPČ vyrozuměl tak uvidím co odpoví ..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).