protože ať už má mzdu sjednanou, stanovenou nebo určenou, tak "rozdíl" po zrušení superhrubé se musí v té mzdě objevit, ne že si ho "nechá" zaměstnavatel.
sjednanou, stanovenou či určenou mzdu v čistém bych teda určitě považovala za výjimku. dá se s tím docela čarovat (odčitatelné položky, sleva na poplatníka apod.)
no mě smlouva na čistou mzdu napadla jako jediný případ, kdy by bez čehokoliv dalšího rozdíl daně po zrušení superhrubé šel zaměstnavateli "do kapsy". a je pravda, že jsem se nikdy se smlouvou na čistou nesetkala, ale aion asi žije někde v jiné zemi, neb tvrdí, že smlouva na čistou mzdu není výjimkou, takže dle jejího tvrzení jde o obvyklý jev. já se naivně domnívala, že to ani v souladu se zákonnými předpisy nejde. protože počítat mzdu "svrchu" je trochu problematické. nedovedu si ani představit aplikaci práva zaměstnance na RZD, když vlastně při případném přeplatku či nedoplatku by nebyla dodržena smluvená čistá mzda, naopak kdyby ji dodrželi, nešlo by RZD provést...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 2. 2021 16:44
Přeji dobrý den mám dotaz, když byla zrušena superhrubá mzda musí podnikatel rozdíl v platu ponechat zaměstnanci. Je na to nějakýpředpis / zákon/. Děkuji