Hlavní navigace

Volno na hledání práce při končící DU

  • 11. 2. 2021 7:12

    Dobré ráno, prosím o radu. Vím, že pokud zaměstnanec podá výpověď, tak ve výpovědní době má neplacené volno na hledání práce (max půlden týdně). Pokud však výpověď dostane, toto volno je placené. Je placené ve všem z 8 možností výpovědi? A co v případě, že dobíhá doba určitá, zaměstnanec ví, že je ve firmě poslední dva měsíce a pak už se s ním nepočítá? Má také nárok na volno? A pokud ano je placené či neplacené? Je tam rozdíl, pokud on sám řekne, že chce ve firmě skončit, odchází tedy že své vůle? Dekuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2021 7:36

      Jasná (neregistrovaný)

      V příloze k nařízení vlády č. 590/2006 Sb. se píše, že se poskytne pracovní volno (s náhradou mzdy či bez náhrady mzdy) po dobu odpovídající výpovědní době. Při ukončení PP dobou určité není výpovědní doba a z toho usuzuji, že v tomto případě pracovní volno nenáleží. To je můj názor, ale můžu se mýlit :-)

    • 11. 2. 2021 9:29

      Aion (neregistrovaný)

      Ano, mýlíte se.
      Pracovní volno náleží při všech formách rozvázání PP, tedy nejenom při výpovědi, ale i skončení PP na dobu určitou, při rozvázání PP dohodou apod.
      Ne ve všech případech si zaměstnanec stihne pracovní volno vyčerpat. Určitě to nestihne při okamžitém zrušení PP, při zrušení ve ZD záleží na tom, kdy PP končí, stejně tak u dohody o rozvázání PP.
      Toto volno je placené při výpovědi nebo dohodě podle § 52 a) až e) ZP - zde nevím, jak tazatelka přišla na 8 důvodů výpovědi.
      Výpovědní doba je zmíněna pouze jako technikálie, za pomoci které se délka pracovního volna odvozuje. Pokud by mělo platit, co píše Jasná, nemohla by náležet ani náhrada mzdy při okamžitém zrušení PP ze strany zaměstnance podle § 56 ZP - zde také výpovědní doba neběží.
      Jen doplním, že zatímco u pracovního volna za účelem vyhledání nového zaměstnání se používá dvouměsíční VD, u okamžitého zrušení PP ze strany zaměstnance se používá délka VD sjednaná s daným zaměstnancem (je-li např. roční, může se jednat o docela slušnou sumu).

    • 11. 2. 2021 20:07

      Kiwi

      Děkuji vám oběma! Těmi 8 důvody jsem myslela i paragrafy 52 f, g, h. A je jen logické, že při těch volno nepřísluší. Ještě jednou díky!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).