Dobrý den,
pro uplatnění nároku na odpočet daně je rozhodující, k jakým účelům je bytový dům pronajímán a komu, respektive zda je nájem osvobozen od daně či je nájemné zdaňováno.
Mohou v zásadě nastat 3 situace z hlediska daně z přidané hodnoty:
1. Pokud pronajímáte dům pouze plátcům daně, kteří ho dále využívají ke svým ekonomickým činnostem, můžete nájemné podle § 56 odst. 4 zákona o DPH zdaňovat, přičemž poté byste si mohli uplatnit nárok na odpočet daně u přijatých plnění souvisejících s opravami domu v plné výši.
2. Pokud máte v domě více nájemců, z nichž někteří jsou plátci DPH a jiní neplátci DPH, a nájem vůči plátcům nebytových prostor zdaňujete, máte nárok na odpočet ve zkrácené výši (pomocí koeficientu dle ustanovení § 76 zákona o DPH).
3. Pokud je dům pronajímán výhradně neplátcům, pak je celý nájem osvobozený od DPH bez nároku na odpočet u souvisejících plnění. V tomto případě nemáte nárok na odpočet daně u oprav tohoto domu.
Ve Vašem případě se jedná o situaci č. 2, kdy použijete přijaté zdanitelné plnění (opravy domu) v rámci svých ekonomických činností, jak pro plnění s nárokem na odpočet daně (souvisí se zdaněným nájmem u nájemníků - plátců), tak i pro plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně (osvobozený nájem u nájemců-neplátců).
Na tomto závěru nic nemění fakt, jakým způsobem je z hlediska daně z příjmů fyzických osob postupováno při zdanění příjmů z pronájmu. Pro uplatnění nároku na odpočet daně z přidané hodnoty u přijatého zdanitelného plnění je důležité především, že toto plnění použijete v rámci svých ekonomických činností a pak pro jaké účely.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 4. 2013 7:26
Dobrý den. Jsem podnikatel - osoba fyzická. Mám mini stavební firmu bez zaměstnanců. Jsem plátce Dph. Mimo to vlastním bytový dům s jedním nebytovým prostorem. Tuto nemovitost nemám vloženou ve firmě, tedy z nájmu neodvádím sociální ani zdravotní pojištění. Pro nájemníky neprovádím žádné služby. Nájmy z bytů vybírám bez DPH, nájem z nebytového prostoru fakturuji s DPH. DPH pak uplatňuji z výdajů na chod domu - opravy atd poměrem - koeficientem. To mám dobře. Nyní jsem si s hrůzou uvědomil, zda vůbec mohu uplatňovat DPH z oprav domu když jej nemám v účetnictví, a příjem vedu pod § 9 zákona o dani s příjmů jako příjmy z nájmu.
Děkuji za Petr