Lze uplatnit úroky z úvěru použitých na financování BYTOVÝCH POTŘEB.
Dobrý den, paní Jasná, děkuji za odpověď. Takže na výstavbu garáže nelze? Zmátlo mě v par. 15, odst 3 a) zákoně o daně z příjmů - výstavba bytového domu, rodinného domu jednotky, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep..... Pokud by byla garáž součástí té hypotéky na výstavbu domu, tak by to tedy šlo. Pokud je tedy samostatně, tak to nelze, chápu to tedy správně? Předem moc děkuji.
Chápu to stejně jako vy. Ale ještě si raději počkejte, jestli se neozve tečka, ta je na tyto věci odborník.
Je to zvláštní, pokud by byl úvěr na koupi domu, pozemku, garáže, bazénu, plotu, .. (kupní smlouva na vše) tak bychom se nad tím asi ani nepozastavili. V tomto případě také nevím. Být to můj úvěr na stavbu samostatné garáže, tak bych úroky neuplatňovala.
Moc Vám děkuji, zkusím se ještě poptat na FÚ jestli neporadí. Opravdu je tam výstavba garáže pouze takto samotné. Pán dodal potvrzení, hypoteční smlouvu i nějaké další dokumenty. Děkuji moc. Pěkný den.
souhlasím s tečkou, ale je mně divné, že na stavbu domu a garáže na jednom pozemku jsou dvě hypotéky ( tedy za předpokladu, že obojí se staví současně ) s tímto jsem se dosud nesetkala
Oni nejsou současně, nejprve začal s domem a po pár letech požádal o novou hypotéku na garáž. Děkuji.
Zdravím, já bych bral tuto bytovou potřebu jako jeden funkční celek a úroky bych uznal, dvě smlouvy by neměly vadit.
Bral bych i garáž nacházející se na jiném pozemku v přiměřené vzdálenosti, pokud je určena k užívání společně s objektem bydlení.
Měl jsem případ, kdy měli dva vlastnící "stejný model" ale garáže si z důvodu vzdálenosti uživatelsky vyměnili. Logika zůstává, ale už to drhne.
Dobrý den, první úvěr je pro účely bydlení - na výstavbu domu. Druhý úvěr na dalších cca 500 tis. je po pár letech u úplně jiné banky. Účel je uveden na výstavbu garáže na stejném pozemku co stojí dům.Děkuji
Dobrý den, je to tak, že první úvěr je pro účely bydlení - na výstavbu domu. Druhý úvěr na dalších cca 500 tis. je po pár letech u úplně jiné banky. Účel je uveden na výstavbu garáže na stejném pozemku co stojí dům.Děkuji
To bych si vůbec netroufla v RZD uznat. Ať podá přiznání, kde si to uplatní a FÚ posoudí sám.
jen ještě drobný dotaz - pozemek na kterém se staví garáž má opravdu stejné parcelní číslo v katastru jako pozemek pod domem?
Dobrý den, stavba je na pozemku č XX označené v LV jako druh pozemku zastavěná plocha a nádvoří, pak je tam pozemek XY označený v LV jako druh pozemku zahrada ,na kterém je garáž (to je označeno v té hypoteční smlouvě) , pak ještě ostatní plocha na jiném pozemku č. XZ. Všechny 3 pozemky jsou na jednom listu vlastnictví. Děkuji.
takže to sladké tajemství, že garáž je na jiném pozemku než dům, jste nejen nenapsala, ale naopak od začátku tvrdíte, že je na stejném pozemku. to jen tak mimochodem.
Sladké tajemství? Nechápu. Je to na jednom listu vlastnictví. Při koupi pozemku to byl pouze jeden pozemek, když se zkolaudoval dům tak je to zvlášť jako zastavěná plocha a je tam uvedeno na pozemku stojí stavba. Ostatní zůstalo zahradou nebo ostatní plochou. Na typu pozemku zahrada se staví garáž. Omlouvám se, že jsem tak s prominutím blbá a beru to jako jeden. Je v tomto tedy nějaký rozdíl, jak to posuzovat. Garáž stojí vedle od domu. Vše za jedním plotem.. Omlouvám se a děkuji.
jedno LV neznamená jeden pozemek. já mám na jednom LV osm pozemků, a nejvzdálenější jsou od sebe cca dva kilometry.
jak už jsem psala - úvěr použitý na financování bytových potřeb. tohle je úvěr pouze na garáž.
Ok moc se omlouvám, špatně jsem to napsala. Úvěr na garáž mu tedy neuznám, pokud bude chtít může si to podat sám, kde si za to bude ručit.
Děkuji moc! Hezký den.
OT. Uvedl úroky z úvěru na garáž v žádosti o RZD? Pokud ano a úroky nelze zodhlednit, tak bych alespoň písemně (prokazatelně) informovala zaměstnance, že nebylo zohledněno. Aby zaměstnavatele pak za pár let nežaloval za to, že mu úroky nezohlednil a ani mu nedal vědět.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
19. 2. 2021 6:37
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec má jeden úvěr na bydlení, výstavbu nemovitosti. Přinesl ale zároveň druhou hypoteční smlouvu na výstavbu garáže na stejném pozemku, kde je dům. Mohu mu i tyto úroky odečíst z daní v ročním zúčtování. Děkuji.