Nemáte k exekutorům žádný právní vztah a v zákoně nemáte povinnost každého hlásit. Na pracovníkovi ani ze zákona nemáte právo žádat informace o jeho dalších finančních stavech (je pokud by nastupoval na pozici, kde má zodpovědnost a možnost ovlivnit finanční transakce).
Exekutoři se chovají na trhu jako největší hovada a záměrně ubližují lidem, často je i neoprávněně staví do pozice viníka na úrovni trestného činu.
Bohužel veřejnost přijala tuto rétoriku a to, že se dostane někdo do časového nedostatku financí vede většinou k tomu, že nemá právo na normální život a nemá mnoho šancí se z této patové situace dostat.
Klidně dotyčného zaměstnejte na DPP do 10 000,- Kč (nikde nejsou záznamy, jen u Vás a jednou za rok u FU) a nedělejte si starosti s hlášením.
Sama mám několik zaměstnanců, kteří by bez této pomoci zůstali na ulici i s dětmi...
A sama jsem zažila v prosperující firmě, kdy nás z důvodů administrativní chyby exekutor poškodil neoprávněným zápisem do Katastru, přesto, že mu šly peníze ještě ten den, kdy nám datovou schránkou přišlo oznámení.
Tak to je síla!!! Jak si můžete dovolit nabádat někoho aby žádné hlášení nedělal? Pokud vám zaměstnanec při nástupu do zaměstnání sdělí, že má exekuce a účetní nebude provádět exekuční srážky, pak exekutor může (a s radostí to udělá) požadovat nezaslané částky po účetní.
Dobrý den, tady si dovolím nesouhlasit tázaná píše, že má asi zam. asi exekuci nic nemá podloženo takže beru, že nemá ani exekuční rozhodnutí na příkaz srážky ze mzdy či odměny a není naši povinností hlásit, že máme zam . s exekucí pokud mi nic nepřijde písemně na firmu nebo zam. nedonese písemně .Povinnost zaměstnavatele je informovat o skončení exekutora nikoliv že je zaměstnán .
1) tazatelka píše, že má přijmou nového zaměstnance. Takže zatím nemůže mít informace o to, zda má exkuce. Dotaz na exekuce může vznést až při nástupu, kdy zaměstnanec v osobním dotazníku vyplní zda má exekuce a každopádně by měl předložit zápočtový list od posledního zaměstnavatele, ve kterém budou exekuce zapsané. Pokud nikde nepracuje, tak zápočtový list musí mít.
2) občanský soudní řád výslovně novému plátci ukládá povinnost zahájit srážky ze mzdy, kterou povinnému vyplácí.
Pokud na DPP nastoupí někdo, kdo nikde nepracuje a předloží od posledního zaměstnavatele ZL, na kterém jsou zapsané exekuce, pak je třeba v nich pokračovat a exekutorům jeho nástup nahlásit, prostě stejný postup, jako by nastoupil do pracovního poměru.
Pokud ale pracuje někde jinde, tak ZL nemá. A nemá povinnost ani sdělit, kde pracuje nebo že vůbec někde pracuje. Anebo nepracuje, ale řekne, že zaměstnán ani předtím nebyl a tudíž že žádný ZL nemá. A já samozřejmě nemám šanci se dozvědět něco o případných exekucích. Kromě toho - i když prohlásí, že NĚJAKÉ exekuce má, pak to ještě neznamená, že bych měla pátrat, jaké exekuce má a hlavně, zda jde o exekuci srážkami ze mzdy a jiných příjmů, která byla někdy nějakému zaměstnavateli doručena. Protože jde pouze o tento exekuční příkaz = srážkami ze mzdy a jiných příjmů nebo přikázání jiné peněžité pohledávky. Jiné exekuční příkazy se zaměstnavatele netýkají.
... zaměstnavatel má právo požadovat mimo jiné informace o exekucích. Pokud mi zaměstnanec podepíše, že žádné exekuce nemá, udělala jsem z titulu své funkce vše, abych zjistila danou skutečnost a exekutorovi mohu toto prohlášení zaměstnance v případě problémů zaslat. Není to všespasitelné, ale nejsem policajt, abych ověřovala pravdivost uvedených údajů. navíc nevidím nic špatného v tom, že své dluhy by si každý měl hradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2021 11:30
Dobrý den, prosím o radu, mám přijmou zaměstnance na DPP jen do 1000,- Kč a asi má exekuci , hlásí se někde, že má exekuci?, zaměstnanec není na úřadu práce a nikde nepracuje, ZP si platí dám děkuji moc za odpověď