Hlavní navigace

Roční zúčtování záloh - datum potvrzení

  • (neregistrovaný)

    26. 2. 2021 9:15

    Prosím o radu. Jeden zaměstnanec mi přinesl potvrzení, že v loňském roce daroval 4x krev. Je na něm datum vystavení 23.2. 2021. Vím, že by měli všechno doložit do 15. 2.. Roční zúčtování ale provádím až nyní, tak pro mě to žádný problém není. Jen nevím, jestli to mu to můžu uplatnit kvůli tomu datumu....

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2021 18:53

      Klarka (neregistrovaný)

      Dobrý den,
      mám úplně stejný případ. K tomuto problému se na semináři
      v únoru vyjádřila ing Rindová. V podkladech k semináři má následující:
      Nejdříve je třeba si rozdělit doklady, které je nutné k žádosti o roční zúčtování předložit:
      Jedná se jednak o doklady uvedené v § 38ch odst. 3 ZDP tj. potvrzení o zdanitelných příjmech a vyplacených daňových bonusech od všech předchozích zaměstnavatelů ve zdaňovacím období. Pokud tyto doklady nejsou předloženy v zákonem stanoveném termínu (tj. do 15.2.) plátci, u kterého poplatník oprávněně požádal o provedení ročního zúčtování, pak nelze roční zúčtování provést.
      Dále je pro správné provedení ročního zúčtování nutné předložit řadu dalších dokladů podle jednotlivých ustanovení § 38l ZDP, a to podle toho, jaké slevy či nezdanitelné části základu daně chce zaměstnanec v rámci ročního zúčtování uplatnit. Tj. např. potvrzení příjemce daru o jeho výši a účelu, potvrzení o zaplacených úrocích z úvěru ze stavebního spoření, o výši „školkovného“……. U těch pak není stanovena lhůta k jejich předložení, i když samozřejmě musí být předloženy v termínu před provedením výpočtu daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).