Hlavní navigace

OSVČ+student, ukočení studia

  • (neregistrovaný)

    1. 3. 2021 13:38

    Dobrý den, státní zkouška složena 10.9., je student do 26-ti +OSVČ, považován za vedlejší činnost pro OSSZ a za státního pojištěnce pro ZP ještě celé září nebo jen do srpna.
    Na ZP mi paní říkala, že je důležitý celý měsíc, a že tedy jen do srpna. Nejsem si tím jistá...
    moc děkuji za názory, rady.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 3. 2021 22:17

      ZdenaR (neregistrovaný)

      Dobrý den. Na OSSZ bude mít vedlejší činnost ještě v září.
      Zdravotní pojišťovna by jej podle mého názoru měla vést jako státního pojištěnce také ještě v září. Podle ustanovení § 7/1/a) zákona o veřejném zdravotním pojištění je stát plátcem pojistného za nezaopatřené děti a nezaopatřenost dítěte se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře. Podle ustanovení § 14/2/b) zákona o státní sociální podpoře se za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání považuje také "kalendářní měsíc, v němž dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, a dále kalendářní měsíc následující po kalendářním měsíci, v němž dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, pokud dítě nevykonává po celý tento měsíc výdělečnou činnost podle § 10 ani nemá po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci". Následující měsíc už státním pojištěncem nebude, neboť vykonává výdělečnou činnost, ale měsíc, ve kterém řádně ukončil studium, by mu měl zůstat.

    • 4. 3. 2021 10:00

      m. (neregistrovaný)

      Moc Vám děkuji za názor, já si myslím totéž, zmátla mě ale paní na ZP, která mi tvrdila výše zmíněné. Opravdu moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).