Hlavní navigace

Pronájem jen část roku

  • (neregistrovaný)

    1. 3. 2021 16:03

    Dobrý den, pronajímala jsem byt v §9 1-4/2020 a uplatňuji skutečné výdaje. Od té doby je byt prázdný. Mám náklady pokrátit na ty 4 měsíce nebo musím uplatnit celý rok. Mám na mysli např. pojištění nemovitosti, paušál na auto, daň z nemovitosti, úroky z úvěru... Děkuji za pomoc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2021 19:19

      . (neregistrovaný)

      Důvod proč byl byt prázdný? Rekonstrukce. Hledala jste, ale nenašla nájemníka (předpokládám, že máte náklady na inzerci). Či jiné důvody? Uplatňujete daňové odpisy majetku?

    • 1. 3. 2021 21:14

      VeronikaU (neregistrovaný)

      Žádný důvod, prostě už jsme ho po špatných zkušenostech pronajímat nechtěli. V bytě teď nikdo nebydlí. Odpisy jsem uplatnovala. Pronajímat už ho nebudu.

    • 1. 3. 2021 21:50

      . (neregistrovaný)

      Pokud byly příjmy z tohoto důvodu pouze 4 měsíce a pak konec nájmu, tak i výdaje k těmto příjmům mohou být dle mého názoru jen za 4 měsíce. Odpisy obdobně, ale lépe je se podívat do ZDP.

    • 2. 3. 2021 10:57

      . (neregistrovaný)

      Odpisy - ZDP § 26 odst. 7) Odpis pouze ve výši jedné poloviny ročního odpisu vypočteného podle § 31 a 32 lze uplatnit
      písm. a) bod ..... 3. k ukončení činnosti, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, nebo k ukončení nájmu, .... Obdobně postupuje poplatník uvedený v § 2, který v průběhu zdaňovacího období přerušil činnost, ze které plyne příjem ze samostatné činnosti, nebo nájem a tuto činnost nezahájil do termínu pro podání daňového přiznání za příslušné zdaňovací období, ve kterém byla činnost přerušena, ..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).