Hlavní navigace

Exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky

  • (neregistrovaný)

    3. 3. 2021 7:09

    Dobrý den, prosím o radu. Na zaměstnance přišel exekuční příkaz k provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky.
    Pokud mu vyšel přeplatek ročního zúčtování, jaká část se odvádí exekutorovi?
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2021 7:11

      Jana (neregistrovaný)

      Zaměstnanec má více exekucí, jen jednu na jinou peněžitou pohledávku. Ten přeplatek budu odesílat celý? Bez ohledu na ostatní nepřednostní pohledávky?

    • 3. 3. 2021 7:58

      Jasná (neregistrovaný)

      Exekuční příkaz musí obsahovat výslovné označení přikázané pohledávky, např. daňový bonus, roční zúčtování daně. Pokud je toto splněno, pak se postihuje v plné výši celé daňové bonusy nebo celý přeplatek z ročního zúčtování daně. Tyto částky deponovat dokud neobdržíte vyrozumění o nabytí právní moci této exekuce.

    • 4. 3. 2021 14:57

      Marcela (neregistrovaný)

      Pokud vím, tak dle OSŘ jsou daňové bonusy včetně vyúčtování již nepostižitelné-patří povinnému. Přeplatek na ročním zúčtování, pokud na něj přijde exekuční titul přkázáním jiné peněžité pohledávky a je tam vysloveně tento vratitelný přeplatek vyjmenovaný, tak je postižitelný v plné výši části tohoto přeplatku. To znamená, že pokud z ročního vyúčtování zaměstnanci vyšel přeplatek takto:
      a) z řádku 27 výpočtu daně a daňového zvýhodnění by všechno mělo jíž na exekuční titul přikázání jiné peněžité pohledávky - pokud je tak vysloveně napsaná (vratitelný přeplatek na dani)
      b) z řádku 29 rozdíl na daňovém bonusu - to je nespotižitelná část a ta by měla jít vždy povinnému

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).