Hlavní navigace

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době - neschopenka

  • 3. 3. 2021 17:31

    Dobrý den, prosím, o radu. Dnes jsme zaměstnankyni odeslali poštou zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Odešlo cca v 15,00. Nyní ale přišla do datovky její neschopenka. Chápu tedy správně, že jí nemůžeme být PP zrušen v prvních 14 dnech nemoci. Budeme muset po uplynutí 14 dnů poslat dopis nový, nebo pokud by ho paní převzala tak by PP skončil dle tohoto zrušení ale nikoliv v den převzetí, ale až po uplynutí prvních 14 dnů nemoci?Předem moc děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 3. 2021 19:31

      Aion (neregistrovaný)

      Nemuseli byste nic řešit, pokud byste písemnost obsahující zrušení PP ve zkušební době neposílali poštou, ale doručili na pracovišti po skončení směny.
      Rozhodující je, co nastalo dříve - uznání DPN nebo účinky zrušení PP ve zkušební době. Obecně - PP končí doručením příslušné písemnosti, není-li v ní uveden den pozdější, což nebudu předpokládat, abych t nekomplikovala.
      Dříve nastalo uznání DPN, přičemž platí, že v době prvních 14 kalendářních DPN zrušit PP ve zkušební době nelze.
      PP skončí i na základě právního jednání, které vykazuje vady, pokud zaměstnanec/za­městnavatel žalobou neuplatní neplatnost rozvázání PP a soud této žalobě nevyhoví. PP tedy skončí doručením písemnosti, kterou jste zaslali poštou a bude na zaměstnankyni, jak se zachová.
      Zaslat nové zrušení PP po skončení DPN by znamenalo, že chcete rušit již zrušené = špatně (ledaže byste měli jistotu, že soud žalobě na neplatnost nevyhoví, pak byte to tímto krokem jistili).
      Pro vaši úvahu, že se účinky skončení PP posunou na den po uplynutí 14 dnů DPN, není zákonného podkladu.
      Zastávám názor, že zrušení PP ve zkušební době nelze odvolat (odvolat lze za podmínek ZP pouze výpověď z PP).
      Samozřejmě se lze i mimosoudně dohodnout, ale to je možné až v rámci probíhajícího soudního řízení.
      Peníze navíc také dělají zázraky.

    • 4. 3. 2021 4:30

      avokin

      Dobrý den, moc děkuji za informaci. Je to tedy složité, jak chápu :( Zkusíme to tedy nějak vyřešit. Ještě jednou děkuji. pěkný den.

    • 4. 3. 2021 8:04

      katka2 (neregistrovaný)

      Řekla bych, že nechápete. VY teď řešit nic nemůžete. Musíte počkat, jestli vás ONA dá k soudu.

    • 4. 3. 2021 12:50

      Aion (neregistrovaný)

      Nemuselo to vzniknout tím, že paní nenahlásila, že je nemocná, ale tím, že jste zřejmě nedodrželi právní úpravu doručování, tj. neupřednostnili jste osobní doručení a rovnou jste přikročili k doručení prostřednictvím provozovatele poštovních služeb. Pokud tomu tak je, paní má další důvod k tomu, aby vám do toho hodila vidle a musím potvrdit, že některé soudy na dodržení stanoveného postupu ohledně doručování trvají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).