Hlavní navigace

Prosím paní Jasná

• (neregistrovaný)

3. 3. 2021 20:46

Paní Jasná, moc prosím o radu... Zaměstnavatel-bar má zaměstnance na 100% překážce, samozřejmě minimální mzda/minim. hod. sazba, ale za únor vyjde díky počtu hodin 160 hrubá mzda nižší než minimální mzda (160x90,50=14.480,-). Je potřeba navýšit náhradu mzdy na 15.200,- anebo "pouze" odvést ZP z 15.200,-?
    Mockrát Vám předem děkuji, cením si Vašeho času odpovídáním na dotazy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2021 6:16

Jasná (neregistrovaný)

Nevím, zda máte všechny zaměstnance zařazené do první skupiny prací, že jim vyplácíte minimální mzdu. Ale nebudu to řešit, beru, že to máte správně. V tom případě zaměstnanci budou mít za únor 2021 hrubou mzdu 14 480,-Kč, doplatek do minimální mzdy nebudete provádět. Pro pochopení: když bude mít měsíc 23 prac. dnů, to je 184 hodin, tak bude HM 16 652,-Kč a taky jim nebudete peníze ubírat do výše minimální mzdy. Tak to prostě je, že podle počtu hodin mají někdy více, někdy naopak méně. Co ale musíte provést, je odvod na ZP z minimální mzdy. Pokud za zaměstnance není na ZP plátcem stát, pak musíte ZP odvést z částky 15 200,-Kč.

• 4. 3. 2021 9:09

aki (neregistrovaný)

Ano, docela jsem se se zaměstnavatelem (jsem externí účetní) dohadovala, že nesplňují zaručenou mzdu, ale tvrdí, že si minimální mzdu obhájí - pomocní kuchaři, číšníci apod.... Bez komentáře...
      Děkuji za vysvětlení, také jsem se toho tak ještě v noci dopátrala. Ono se jim nic nelíbí, tak se raději jistím....
      Mohu ještě prosím jeden dotaz - co se týká odvodu ZP z minimální mzdy, buď se o doplatek do minima "dělí" zaměstnanec 1/3 a zaměstnavatel 2/3 anebo celé zaměstnanec (nepl. volno), ale narazila jsem i na názor, že v případě překážek na straně zaměstnavatele by měl nést náklady na doplatek do minima pouze zaměstnavatel. Nikde k tomu však v zákonech nic nevidím, máte s tím zkušenost?
      Mockrát děkuji!!

• 4. 3. 2021 9:24

Jasná (neregistrovaný)

Ano, je tomu tak, že v případě částečné nezaměstnanosti při dopočtu do minimální mzdy na ZP celý dopočet hradí zaměstnavatel, nedělí se na třetiny.

• 4. 3. 2021 9:28

Jasná (neregistrovaný)

Z ustanovení § 3 odst. 10 zákona č. 592/1992 Sb. vyplývá, že pokud je vyměřovací základ nižší než minimální vyměřovací základ zapříčiněn překážkami v práci na straně zaměstnavatele, přechází povinnost úhrady doplatku do minima na zaměstnavatele.

• 4. 3. 2021 12:21

aki (neregistrovaný)

Uf, mockrát děkuji za potvrzení, byť nepříjemné :-D Software to neumí, aby tíži nesl jen zaměstnavatel, takže budu ručně upravovat/pře­počítávat.... :-(
      Mějte paní Jasná krásný den!

• 4. 3. 2021 12:45

Jasná (neregistrovaný)

Není zač, pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).