Hlavní navigace

Propustka k lékaři

  • (neregistrovaný)

    4. 3. 2021 19:30

    Dobrý večer,

    prosím Vás, mám dotaz k propustce, máme dílnu s ČID I.st. a jedna paní chodí minimálně 1x měsíčně na opichy páteře k MUDr, která je od firmy vzdálená 3 minuty, ale pak už nejde do práce, má jen ji na celý den, chci se zeptat jak postupovat, jako zaměstnavatel nemám právo na to, vědět její zdravotní stav, říká že ji bolí vždycky hrozně záda, ale pak ji vidím drandit po vesnici. Půl dne lékař a půl dne dovolená, náhradní volno nebo pracovní volno proplatit. Snad to vysvětluji srozumitelně. Má práci na směny, a vždy jde prostě na ranní šichtu. děkuji za vaši pomoc.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 3. 2021 19:49

      . (neregistrovaný)

      Opravdu má "propustku" na celý den?
      Nevyžadujete, aby do "propustky" uvedl lékař hodinu ošetření?
      A máte zjištěno, že ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu?

    • 4. 3. 2021 19:58

      Tonička Bolavá (neregistrovaný)

      ano vyžadujeme, aby se tam psaly hodiny. Zrovna paní patří k těm, jak bych to řekla slušně "vy.raným" typům. Nemyslím si, že by to bylo na celý den, asi bych to řešila náhradním volnem nebo dovolenou, ale nejsem si jistá, a tady jste mi vždy dobře poradili. Oni ví, že když je to lékař tady a nemůžou tam jít ve volnu, že mají přijít do práce, ale někteří se ohánějí zase tím, že jsou invalidi atd. Proplacené placené volno se dává v jakém případě? netušíte?

    • 4. 3. 2021 20:31

      . (neregistrovaný)

      Odpověď najdete v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
      Příloha k nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
      Okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
      1. Vyšetření nebo ošetření
      a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

      https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-590
      .................

      Konec věty - ta je asi pro zaměstnavatele v tomto případě důležitá. Psala jste, že paní pracuje na směny.
      Konzultace s dobrým právníkem by možná vyšla levněji, než min. 12x do roka zaměstnanec bez produktivní práce. Nemluvě o nastavení pravidel pro ostatní zaměstnance.

    • 4. 3. 2021 20:35

      Tonička Bolavá (neregistrovaný)

      velice Vám děkuji za pomoc, ani nevíte jak jste mi pomohl/a!

      Přeji Vám hlavně zdravíčko

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).