Hlavní navigace

Léky jako acylpyrin,ibuprofen do lekarnicky

  • (neregistrovaný)

    6. 3. 2021 17:19

    Prosím,lze dat léky jako ibuprofen nebo acylpyrin do danových nákladů,je to pro zaměstnance?já si myslím že ne,pan podnikatel myslí něco jineho

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 3. 2021 17:32

      Aion (neregistrovaný)

      Obsah lékárničky stanovím v součinnosti s poskytovatelem PLS s ohledem na možná rizika ohrožení zdraví.
      Léky, na které se ptáte, v lékárničce máme a v daňových nákladech taky.

    • 6. 3. 2021 22:41

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Na otázku, zda je to pro zaměstnance musíte znát odpověď vy. Předpokládám, že se jedná o vybavení lékárniček na pracovištích zaměstnavatele.

      Obsah lékárničky na pracovištích dnes není, až na několik málo výjimek, předpisy stanoven. Stanovuje si jej sám zaměstnavatel na základě návrhu svého lékaře, který mu poskytuje PLS. Můžete se setkat s doporučením, že léky do lékárničky na pracovišti nepatří. Já osobně s tím nesouhlasím, ale někteří lékaři PLS to uvádějí. Acylpyrin lze použít jako prostředek pro poskytnutí první pomoci při infarktu. Měl by být součástí vybavení lékárničky na pracovišti.

    • 6. 3. 2021 22:59

      Aion (neregistrovaný)

      Já bych jenom doplnila, že pokud byl infarkt myokardu uznán jako pracovní úraz a acylpyrin je lékem na ředění krve, tak podle mě není co řešit.
      Jenom se neumím popasovat s tím, do jaké míry poskytovatel PLS má nebo nemá ve svém návrhu na obsah lékárničky zohlednit zdravotní indispozici zaměstnanců (nebo se řídí pouze riziky možného hrožení zdraví). Příklad: já sama a někteří mí zaměstnanci máme Leidenskou mutaci (porucha srážlivosti krve, máme předky Vikingy) a náš poskytovatel PLS toto zohlednil. Takže lékárničku máme plnou právě těchto a podobných léků.
      Pokud mi pan TN odpoví, děkuji.

    • 7. 3. 2021 22:47

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Váš lékař PLS si zaslouží pochvalu, neboť velmi správně chápe o čem PLS jsou. On má navrhnout obsah lékárničky na základě konkrétních nebezpečí na pracovišti. Těmi není jen např. možnost pořezání se, ale též i zdravotní stav zaměstnanců, kteří na pracovišti pracují (nemyslím tím, že když je na pracovišti epileptik, že by v lékárničce měly být léky na epilepsii, ale v rámci volně dostupných léků a jejich množství v lékárničce by měla být zohledněna nebezpečí týkající se přímo zaměstnanců - vyšší podíl starších zaměstnanců apod. Lékař PLS, který je odborným poradcem zaměstnavatele pro oblast ochrany zdraví při práci, má znát konkrétní pracovní podmínky na pracovištích zaměstnavatele, zdravotní stav zaměstnanců, kteří tam pracují a na základě toho zaměstnavateli doporučovat přijetí opatření k zajištění ochrany zdraví při práci. Zaměstnavatel, který je za zajištění ochrany zdraví při práci odpovědný, se rozhodne, zda doporučení příjme či nikoliv.

      V souvislosti s léky to má však jedno riziko, a to je jejich zneužití.

      Bohužel, kvalita PLS je v České republice na velmi nízké úrovni. Má to několik příčin, ale to je na širší diskusi. Když jsem na mezinárodní konferenci v Liptovském Mikuláši, jako zástupce České republiky, o způsobu zajištění PLS v České republice hovořil, tak se Slováci divili, jak to vůbec může fungovat.

    • 7. 3. 2021 23:00

      Aion (neregistrovaný)

      Moc vám děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).