Slyšela jsem názor, účetní odpisy by měly odpovídat úč. pravidlům a zohledňovat míru opotřebení majetku, tudíž majetek nemužu učetně odpisovat dva roky, když jej lze používat např. 5-6let(že by to mohlo byt napadnuto)...
POkud si tedy stanovím hodnotu dlouhod.hmotného majetku např, na 40 tis uč odpisy by měly odpovídat míře opotřebení.
Děkuji, dle tohoto bodu chápu, že mám pravdu a mohu uplatnit daňové ..ale....
V tomto odstavci se příše, že účetní odpisy se mohou použít jako daňové výdaje, tudíž UCE=Daň - takže bych upravila směrnici dle tohoto a odepisovala bych majetek sice 24 měsíců (dva roky), ale odpis jak UCE tak DAň by se mohl rozhodit do tří let, v závislosti na datu pořízení... je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
9. 3. 2021 11:11
Dobrý den,
pro loňský rok 2020 jsme se rozhodli využít zvýšení hranice pro pořízení HIM na 80 tis. Směrnicí jsme dále vymezili, že majetek v hodnotě 15-80 tis, budeme účtovat a vést na účtu 022 a dva roky odepisovat. Máme ve směrnici napsáno, že účetní odpis bude měsíční a daňový 1/2 odpisu ( tudíž majetek pořízení v r.2020 bych daňově odepisovala 1/2 v r.2020 a druhou v r.2021) + účtujeme o odložené dani. Teď mi externí účetní poradce řekl, že toto nemá oporu v zákoně a musíme odepsat daňově v roce pořízení a já s ním nesouhlasím. Poradíte prosím, kde je pravda??