Mohu účtovat napřímo 518/221, nebo musím přes závazky?

• (neregistrovaný)

14. 3. 2021 11:03

Dobrý den, jednatel platí kartou např. parkovné 10,- Kč. Já to léta účtovala jaké závazek a pak když přišel výpis, tak jsem to vypárovala s tím závazkem. Přijde mi to jako hrozná piplačka, proč nemohu rovnou zaúčtovat na základě výpisu 518/221 a přiložit doklad?
    Děkuji, Tínka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2021 16:39

bobík

vždycky jsem dělala a dělat budu vaši první variantu. Z důvodu:
      1, vedle 221 může být jen náklad - poplatek, úrok a přijatý úrok
      2, co když pan jednatel bude platit kartou parkovné 31.12. a vám se to odečte z účtu 2.1.? jinak než přes závazky do nákladů daného roku nedostanete
      3, na základě smlouvy bude platit nájemné a zrovna v posledním čtvrtletí se dostanete do problémů a za říjen - prosinec zaplatíte až v příštím roce? Jak to dáte do nákladů?
      4, můžete argumentovat, že konec roku si pohlídáte, ale není to zbytečně komplikované?

• 14. 3. 2021 17:39

. (neregistrovaný)

Tinko asi nechápete smysl účetnictví (PODVOJNÉHO účetnictví). Co kdyby se nejednalo o částku 50 Kč, ale o půl milionu za parkování na 10 let dopředu? Také byste účtovala 5xx/221 ? Tohle jsou základy.

• 15. 3. 2021 12:50

Mirek22 (neregistrovaný)

Musíte rozlišit - platba kartou firemní
      501/325
      325/221
      a někdy se stane že se zaplatí soukromou kartou /tedy mylná platba/
      378/221

proč se to tak účuje -
      máte předpisy jak co účtovat
      podivejte se www.uctovani.net
      nebo https:/podvojne-ucedtnictvu.web­node.cz

• 15. 3. 2021 19:33

Tínka (neregistrovaný)

Děkuji všem za názory. Myslela jsem samozřejmě účtování do nákladů již na základě dokladů, které mám a spadají do předmětného roku (nejsme plátci DPH)- na doklady co nemám, bych dělala normální závazek. Ale budu se držet toho, jak to dělám už roky, děkuji ještě jednou všem. T.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).