Není to přímo odpověď na pojištění odpovědnosti za škodu, ale zarazilo mě, že příspěvek na životní pojištění platíte přímo zaměstnanci. Máte u zaměstnance správně jeho smlouvu? (určený příspěvek zaměstnavatele). My účtujeme 527/325 a platíme přímo my jako zaměstnavatel ve smlouvě sjednanou částku.
Předpis od pojišťovny, účtování v agendě ostatní závazky 5xx/325
Platba závazku pojišťovně, účtování v bance 325/221
Ve mzdách částku zadáte jako navýšení základu daně nepeněžní (podle toho, jak máte "zdanitelnou náhradu" uvedenou ve svém mzdovém SW).
Z mezd bude částka tohoto pojištění vstupovat do výpočtů, do mzdového listu, ale již ne do účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
V Praze jídlo rozváží roboti. „A kurýři nebudou mít co žrát,“ zní od lidí na sítích
Kolik bude stát snížení záloh OSVČ? Je bizarní, že každý tvrdí něco jiného
Nemoc koz ji dovedla k podnikání: Jak Martina založila přírodní lékárnu pro zvířata
AI vyhledávání: Hrozí dezinformační vlna, pokud zaniknou důvěryhodné zdroje?
Přehled změn v důchodech, které začnou platit v roce 2026
Nové zákony s účinností od roku 2026 pro zaměstnavatele
15. 3. 2021 16:59
Dobrý den. Dokázal by mi, prosím, někdo poradit, resp. utvrdit mě, zda neuctuji špatně? Zamestnavatel se rozhodne uhradit za zaměstnance pojištění odpovědnosti za škodu. Má uvedeno i v kolektivní smlouvě, může tedy uplatňovat jako daňový náklad. A účtovat takto? Předpis pojistného 5xx/333, úhrada 333/221 a nevím jak zahrnout do mezd na 331. Přitom např.zivotko je to stejné 527x333 a úhrada 333/221. A kam účtovat příspěvek na osatne, tzv. osupne? 521/331? Nějak mi to hlava nebere, kreslím si šibenici a nepřišla jsem na to jak dál. K.