Včera jsem se zde ptala na výpočet úroků z p.ů.j.č.k.y zaměstnanci, 80 tis. Kč, úrok 2 % pa, splatnost 24 měs., výpočet už vím. Dále jsem si našla na netu kalkulačku https://www.finance.cz/uvery-a-pujcky/kalkulacky-a-aplikace/splatkovy-kalkulator/?fbclid=IwAR3wOsQ47L-mZrfINbGXrNf0x_OlZlvAKixd2Szy_8J5H4xfqaWyTKhnm6M.
Začala jsem výpočtem úroku za březen, tj. 80000*0,02/12=133Kč, dle kalkulačky vyšla měsíční splátka 3403 Kč, takže jsem odečetla 3403-133=3270 a mám jistinu, pak 80000 -jistina 3270 = zůstatek 76730, další měsíc zase počítám úrok ze zůstatku 76730*0,02/12=128, zase odečtu od 3403 splátky a dostanu jistinu 3275 Kč, a tak pořád dále, to mi je jasné. Ale jak se dopočítám té splátky 3403, kterou potřebuji k dalším výpočtům? Je to 80000 + suma úroků 1677/24=3403, ale sumu úroků získám zase az spočítam celou tabulku, takže se pořád motám v kruhu.
Poradíte prosím?
Předem děkuji!
Přiznávám, že se ve Vašem dotazu moc neorientuji.
Připadá mi, že kombinujete 2 způsoby splácení :
1. dlužník bude splácet poměrnou část jistiny + úrok ze zůstatku. Pak bude platba každý měsíc jiná a tabulku získáte snadno v Excelu.
Pro kontrolu : platba bude 1.měsíc 3467, 2.měsíc 3461, 3.měsíc 3456
2. Dlužník bude splácet každý měsíc stejnou částku (anuitu), hodnotu jste získala kalkulačkou na internetu nebo v Excelu funkcí "PLATBA".
V tomto případě se mění každý měsíc jak hodnota úroku, tak i výše splácené jistiny. Poslouží opět Excel : vypočtete úrok za 1.měsíc, zbytek do hodnoty splátky je jistina. Tu odečtete od 80.000 a vypočtete další měsíc atd. - tabulka je hotová za pár vteřin.
Pro každý měsíc máte jistinu a úrok.
Chcete-li rozumět výpočtu anuity po matematické stránce, zde je odkaz :
https://www2.karlin.mff.cuni.cz/~portal/fin_mat/?page=anuita
Dobrý večer,
jedná se mi o druhý případ - “vypočtete úrok za 1.měsíc, zbytek do hodnoty splátky je jistina. Tu odečtete od 80.000 a vypočtete další měsíc” - ano to jsem přesně psala, tabulku mám hotovou, ale jen díky tomu, že kalkulačka na netu vyplivla číslo splátky 3403 Kč, ale já bych ráda věděla, jak se k této častce došlo.
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2021 15:52
Dobrý den,
opět mi nelze vložit kompletní dotaz asi vzhledem ke slovu půjčka, vkládám tedy do komentáře a moc prosím o radu.