Vzdání práva uplatnit ztrátu je možnost, jak zkrátit lhůtu pro možnou kontrolu ze strany FÚ. Využívá se např., když klient za rok 2020 vykáže ztrátu a uplatní ji zpětně formou dodatečných přiznání za rok 2018 a 2019. Pokud ji takto uplatní celou, tím pádem mu do budoucna nezbyde nic k uplatnění. Proto se vyplatí žádat o vzdání se práva uplatnit ji v budoucnu (následujících 5 let). Když se toho nevzdá, tak běží lhůta pro kontrolu všech let dohromady (2018+2019+2020+5 následujících)-tedy kontrola všech těchto let může proběhnout až do roku 2029. Pokud se vzdá práva do budoucna, tak se to počítá jen za 2018+2019+2020 a tím pádem lhůta pro kontrolu končí v roce 2024. Snad jsem to napsala srozumitelně. Ovšem, jak se žádá, to teprve hledám (obecná žádost?). Musí se to stihnout do řádného termínu (1.4., resp. 3.5. (ne do toho prodlouženého ze strany ministerstva, protože to není prodloužení termínu, ale jen odpuštění úroků a pokuty po tu dobu).
zašlete oznámení, kde uvedete kdy ztráta vznikla a že se vzdáváte práva ji uplatnit.
Rozhodně nemusíte oznamovat. Ale když se dopředu vzdáte možnosti uplatnit např. ztrátu z r. 2020 v budoucnu (protože jste ji celou uplatnili v minulosti), tak tím se počítání lhůty zastavuje v tom roce 2020 a tím možnost kontroly je nejpozději v r. 2024. Když neoznámíte, tak uplatňovat samozřejme nemusíte, ale zůstává Vám možnost uplatnit. A proto se lhůta počítá až od toho roku 2025 (kdy máte možnost uplatnit nejpozději).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2021 16:03
Dobrý den. Byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi toto vzdání se práva na upl. daňové ztráty. Já to čtu pořád dokola ale fakt tomu nerozumím.
Příklad: klient měl v roce 2019 ztrátu Kč 200 000,- V roce 2020 základ daně 500 000,-. Takže si může uplatnit v daňovém přiznání za rok 2020 celou daňovou ztrátu. I tady na ten případ se může vzdát práva? Děkuji moc