Dobrý den, opravdu nikdo neví jak pomoc... Dnes jsem našla měsíčně splátka 518/381, a platba přes 325. A to zase nebude sedět 325.... A stejně ten zbytek na 381 z předchozích let??? Opravdu nikdo neví.... Omlouvám se za nadpis - správně je "Nesedí účet 381 po přechodu na podvojné účetnictví". Děkuji za pochopení
Inventarizujete? Je více možností proč nesedí:
1) Když se stav účtu 381 nemění, znamená to, že se nerozpouští akontace -> buď nebyla nebo máte špatně definované parametry leasingu v programu.
2) Zahajovací rozvaha je špatně -> počáteční zůstatky jsou špatně. Skutečně se počáteční zůstatek 381 rovná celkové částce leasingu včetně akontace? To by znamenalo, že smlouva byla právě uzavřena a ještě nebylo nic uplatněno ve výdajích v DE. A v tom případě by měl existovat i nějaký počáteční zůstatek závazků ze smlouvy. A to by také znamenalo, že se už nic dalšího nepředepisuje, jen se hradí závazek a poměrná část rozlišených nákladů se účtuje do nákladů.
3) Kombinace 1 a 2
Dobrý den, děkuji za reakci. Už jsem přišla jak to paní zaúčtovala 381/491.
Teď jak z toho ven... jak zdůvodnit snížení účtu 491 o velkou částku. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 3. 2021 16:05
Dobrý den, převzala jsem účetnictví fyz.osoby. Předchozí paní účetní při přechodu z daňové evidence na podvojné zadala na účet 381 celkovou částku leasingu+akontace, která se má v budoucnu platit. V běžném roce měsíčně účtovala splátku leasing 381/325, 343/325. Na konci roku ji program vygeneroval daň.uznatelný náklad 518/381. Tak to nechala, ale ve skutečnosti se účet 381 vůbec nesnižoval a teď mi nesedí. Zkouším různé varianty a nevím jak to opravit. Napadlo mě měsíčně nechat 381/325, 343/325, a potom
rozdíl nedaňově 518/381 odúčtovat, ale je to částka v mil.Kč. Poradí někdo prosím... Moc děkuji