DZ uplatněno více než mělo

• (neregistrovaný)

29. 3. 2021 10:59

Dobrý den, narazila jsem na takový zajímavý případ. Rodiče praktikují společnou domácnost tak, že to jsou tvoje peníze a to jsou moje peníze. V tomto duchu si uplatňovali i DZ na děti (každý jedno). Paní měla dítě 1 a pán dítě 2. Jenže pán změnil zaměstnání a při vyřizování formalit u nového zaměstnavatele se zjistilo, že dítě 1 maturovalo v 9/2018 a na VŠ nešlo, ale pán nenahlásil žádnou změnu a dál dítě uplatňoval jako dítě 2, když už mělo být jako 1. Takže po zbytek roku 2018, celý rok 2019 a kus roku 2020 bylo dítě uplatňováno špatně.
    Pán podává za rok 2020 daňové přiznání kvůli souběhu dvou zálohových daní.
    Jak to řešit? Podat DP za 2018 a 2019? Je to dost peněz, tak se mu do toho moc nechce.
    Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2021 7:10

oms (neregistrovaný)

Pokud zaměstnanec za rok 2018,2019 nepodával DP a žádal o RZD, pak si myslím, že opraví jeho zaměsnatavatel RZD za uvedené roky. Předpokládám, že neměl od zaměstnance potvrzení o studiu.

• 30. 3. 2021 7:33

pmaja (neregistrovaný)

Dobrý den, tak tomu nerozumím. Jako že by měla mzdová účetní firmy, ve které byl v letech 2018 a 2019 opravit za tyto roky RZD? No to by měla teda ta účetní radost.
      Účetní měla potvrzení o studiu dítěte 2 a měla potvrzení, že toto dítě neuplatňuje družka zaměstnance. Pro zaměstnavatele družky vystavila potvrzení, že zaměstnanec uplatňuje dítě 2, ale neuplatňuje dítě 1. Tato potvrzení platí do změny.
      Družka sice u svého zaměstnavatele oznámila, že jí uplatňované dítě v pořadí 1. ukončilo studium, zaměstnavatel přestal uplatňovat DZ na toto dítě, ale tato informace už se nedostala k zaměstnavateli druha, který měl tímto okamžikem dítě uplatňovat ne jako 2 ale 1.
      Celé to způsobili oba rodiče, kteří si každý hospodařili na svém písečku. To by mě zajímalo, jestli se tady podělí o nedoplatek? Ale asi ne, to je nedoplatek z dítěte uplatňovaného chlapem.

Vyčetla jsem, že je možné použít nějaký oznamovací formulář a tím toto oznámit na FÚ a ten už si to s tím člověkem vyřeší sám - asi bude muset podat DP.

• 30. 3. 2021 12:30

oms (neregistrovaný)

§38 i ZDP odst.5

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).