Zálohy na DPFO v daňové evidenci OSVČ

• (neregistrovaný)

30. 3. 2021 18:50

Dobrý den, vedu daňovou evidenci klientovi - OSVČ (vedlejší příjem, starobní důchodce) a letos (resp. za rok 2020) mu poprvé vyšla DPFO ve výši 36.450,- Kč (řádek 74 daň.přiznání).
    Chci se jen ujistit - k 15.6.2021 bude zaplacena záloha 40%, tj. 14.600,- Kč a to samé druhá záloha k 15.12.2021? Trochu se v tom motám, protože tohle mi vyšlo poprvé a tak mi je malinko nejasné, kam se podělo těch zbývajících 20% zálohy (furt mi to dává dohromady na zálohách 80% s tím, že tyto zálohy budou započteny na DPFO za tento rok 2021), nevím, zda je můj dotaz aspoň trochu srozumitelný, poradíte někdo, prosím? Hlavně nepište §38a ZDP, tam je pouze to, co se ptám výše.
    V zaměstnání účtuju s.r.o. podvojně a tam to chápu - máme tam 4 čtvrtletní zálohy a na účtu 341 mám vždycky nějaký zůstatek, který se zúčtuje i zaplatí v roce následujícím (každopádně ty zálohy 25% dělají dohromady 100%, což jaksi v té daňovce stále nějak nevidím).
    Předem děkuji za odbornou radu, v dalších letech se mi to třeba bude zdát jednodušší, ale teď v tom naprosto plavu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).