Aha, mně to právě připadalo divné (většinou stát chce co nejvíce, že?). A s tím zúčtováním s DPFO za tento rok to asi myslím dobře, že? Až budu dělat DPFO za rok 2021, tak na ř. 85 daň.přiznání uvedu ty zaplacené zálohy za letošek (tj. 2 x 14.600,- Kč) a podle výsledku buď doplatíme jednorázově (pokud to bude méně než 30 tis.) anebo zase určím nové zálohy (když vyjde daň nad 30 tis.). Tak nějak to zřejmě bude, že?
Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 3. 2021 18:50
Dobrý den, vedu daňovou evidenci klientovi - OSVČ (vedlejší příjem, starobní důchodce) a letos (resp. za rok 2020) mu poprvé vyšla DPFO ve výši 36.450,- Kč (řádek 74 daň.přiznání).
Chci se jen ujistit - k 15.6.2021 bude zaplacena záloha 40%, tj. 14.600,- Kč a to samé druhá záloha k 15.12.2021? Trochu se v tom motám, protože tohle mi vyšlo poprvé a tak mi je malinko nejasné, kam se podělo těch zbývajících 20% zálohy (furt mi to dává dohromady na zálohách 80% s tím, že tyto zálohy budou započteny na DPFO za tento rok 2021), nevím, zda je můj dotaz aspoň trochu srozumitelný, poradíte někdo, prosím? Hlavně nepište §38a ZDP, tam je pouze to, co se ptám výše.
V zaměstnání účtuju s.r.o. podvojně a tam to chápu - máme tam 4 čtvrtletní zálohy a na účtu 341 mám vždycky nějaký zůstatek, který se zúčtuje i zaplatí v roce následujícím (každopádně ty zálohy 25% dělají dohromady 100%, což jaksi v té daňovce stále nějak nevidím).
Předem děkuji za odbornou radu, v dalších letech se mi to třeba bude zdát jednodušší, ale teď v tom naprosto plavu.