Hlavní navigace

Zprostředkování nákupu

• 7. 4. 2021 18:34

Dobrý den, chtěl bych se věnovat živnosti - zprostředkování nákupu.

Formou e shopu, nabízet "různé věci" z 3. země. Samozřejmě vše originál, žádná Čína atp.

Přiklad - Zákazník bude mít zájem o tenisky v hodnotě 1 350,- (tenisky objednám za 1000kc přidám svou provizi 20% + doprava do ČR 150kc)

Já tenisky obratem na jeho jméno a účet objednám, zaplatím. Přidám do "hromadného balíku" a nechám poslat do ČR. Poté objednávku pošlu zákazníkovi spolu s fakturami.

Samozřejmě bude zákazník ihned vědět, že jde o zprostředkování nákupu ne o klasický e shop (díky tomu lepší ceny).

Moje otázka zní, co se počítá jako obrat? Protože zákazník zaplatí plnou cenu mě, já si nechám provizi, zaplatím produkt a také zařídím a zaplatím dopravu do ČR.

Produkty objednám na jméno a účet zákazníka.
    Jenže poté potřebuji zkonsolidovat více balíku do jednoho, (výhoda ceny u přepravy, eshopy klasicky neposílají do EU, proto využiji přeposlání) a doprava pak bude psaná na mě, ke mě domů - faktura na dopravu bude tedy na mé jméno. Není to problém?

Jednotlivé faktury za produkty budou na jména zákazníků (aby šlo o zprostředkování ne klasické obchodování). A to je další menší otázka, jestli přidat i orig. fakturu za produkt + fakturu ode mě, kde bude vše vč. provize rozepsané?

Jde mi o to, nemít povinnost odvádět DPH a clo při dovozu zboží + se nestát plátcem DPH, chci to pouze jako přivýdělek. Tak mi nejlepší způsob přijde zprostředkování.

Kdyby byla nutnost stát se plátcem DPH, tak se počítá 21% z provize?

Já mám sídlo-provozovnu v ČR, zákazník bude konečný spotřebitel v ČR, objednávka bude z 3. země. Přepravce má sídlo na Slovensku - přepraví tu jednu zkonsolid. objednávku z 3. země na Slovensko, poté mě do ČR.

Mám nějaké jiné povinnosti? Je to tak i dle zákonů správně? Nebudu nic obcházet?

Když pak klasicky použiju výdajový paušál 60%, odvedu SP, ZP DzP?
    Aby nebyl obrat celá objednávka - bylo by lepší F rozepsat na zprostř. nákupu a zprostř. přepravy?

Mockrát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).