Tenisky jsou jen příklad. Nevím proč lidé nakupují v českých eshopech a neobjednají si věci za zlomek ceny přímo v USA.
Ne každý umí anglicky, ne každý chce posílat peníze do zahraničí, ne každý ví kde co objednat, jak to co nejlevněji dostat až domů atp...
Jsem OSVČ v jiném oboru už několik let.
Šlo mi jen o to, jaké jsou jiné možnosti kromě založení klasického eshopu.
Tím, že jsem nechtěl řešit DPH a CLO, tak jako nejlepší řešení mi přišlo nákup pouze zprostředkovat.
Když si každý vybere, objedná jako v klasickém eshopu a já na jeho žádost věci objednám a zajistím přepravu bez starostí až k němu domů. Úplně jiná cena než v ČR.
Tak nevidím problém ani na jedné straně..
To slovní spojení - na zákazníkovo jméno a na jeho účet, být musí kvůli zachování ZPROSTŘEDKOVÁNÍ, jinak by šlo o klasické obchodování.
Proto moje otázka byla, na co víc si dát pozor, aby šlo opravdu o ZPROSTŘEDKOVÁNÍ.
Se zprostředkováním je spojena provize. Po překročení obratu se z neplátce stává plátce a odvádí 21%, otázka byla co se počítá do obratu, jestli jen provize nebo celá částka přijatá od zákazníka.
Zas tak mimo nejsem, konzultoval jsem to, jen mě napadlo víc otázek, myslel jsem, že je to diskuse kde odpovídají účetní, co s tímto mají nějaké zkušenosti.
Nechtěl jsem něco zanedbat z právního hlediska, chtěl jsem vědět s čím počítat..
Tak si hold budu muset zajet ke své účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 4. 2021 18:34
Dobrý den, chtěl bych se věnovat živnosti - zprostředkování nákupu.
Formou e shopu, nabízet "různé věci" z 3. země. Samozřejmě vše originál, žádná Čína atp.
Přiklad - Zákazník bude mít zájem o tenisky v hodnotě 1 350,- (tenisky objednám za 1000kc přidám svou provizi 20% + doprava do ČR 150kc)
Já tenisky obratem na jeho jméno a účet objednám, zaplatím. Přidám do "hromadného balíku" a nechám poslat do ČR. Poté objednávku pošlu zákazníkovi spolu s fakturami.
Samozřejmě bude zákazník ihned vědět, že jde o zprostředkování nákupu ne o klasický e shop (díky tomu lepší ceny).
Moje otázka zní, co se počítá jako obrat? Protože zákazník zaplatí plnou cenu mě, já si nechám provizi, zaplatím produkt a také zařídím a zaplatím dopravu do ČR.
Produkty objednám na jméno a účet zákazníka.
Jenže poté potřebuji zkonsolidovat více balíku do jednoho, (výhoda ceny u přepravy, eshopy klasicky neposílají do EU, proto využiji přeposlání) a doprava pak bude psaná na mě, ke mě domů - faktura na dopravu bude tedy na mé jméno. Není to problém?
Jednotlivé faktury za produkty budou na jména zákazníků (aby šlo o zprostředkování ne klasické obchodování). A to je další menší otázka, jestli přidat i orig. fakturu za produkt + fakturu ode mě, kde bude vše vč. provize rozepsané?
Jde mi o to, nemít povinnost odvádět DPH a clo při dovozu zboží + se nestát plátcem DPH, chci to pouze jako přivýdělek. Tak mi nejlepší způsob přijde zprostředkování.
Kdyby byla nutnost stát se plátcem DPH, tak se počítá 21% z provize?
Já mám sídlo-provozovnu v ČR, zákazník bude konečný spotřebitel v ČR, objednávka bude z 3. země. Přepravce má sídlo na Slovensku - přepraví tu jednu zkonsolid. objednávku z 3. země na Slovensko, poté mě do ČR.
Mám nějaké jiné povinnosti? Je to tak i dle zákonů správně? Nebudu nic obcházet?
Když pak klasicky použiju výdajový paušál 60%, odvedu SP, ZP DzP?
Aby nebyl obrat celá objednávka - bylo by lepší F rozepsat na zprostř. nákupu a zprostř. přepravy?
Mockrát děkuji.