To znamená, že už nekontroluji minimální průměr náhrad v aktuálním měsíci podle hodin, ale řídím se jen a pouze zaručenou hodinovou mzdou i při měsíční mzdě? Jde mi o to, že v zákoně §357 je dané minimální úroveň zaručené mzdy a tu splním i podle toho vypočteného průměru 91,50Kč/hod. Např. zaměstnanec ve 2.sk. celý březen prostoj ve 100%, a pokud použiji minimální hodinovou zaručenou mzdu 99,90 Kč, zvedne se mu mzda zhruba o 3000 navíc, to mi přijde přemrštěné. U zaměstnance žádám o dotaci Antivirus A+. Omlouvám se za nechápavost, ale nějak jsem se do těch průměrů pro náhrady zamotala. Děkuji za odpověď.
§ 354
"(2) Průměrný výdělek se zjistí k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po rozhodném období."
Tento průměr používáte celé čtvrtletí pro všechny výpočty. Pro všechny náhrady, příplatky, stanovení měsíční čisté nebo hrubé mzdy. Stejně tak v případech, kdy musíte stanovit pravděpodobný průměr.
Dřív se zvyšoval vypočtený průměr jenom tehdy, když průměr neodpovídal minimální mzdě. Od loňského července (aspoň myslím), došlo ke změně a musí se upravovat podle zaručené mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
12. 4. 2021 10:56
Dobrý den, prosím zkušenější o radu. Plácám se teď v průměrech pro náhrady. Vím, že musím dodržet minimální průměr pro náhrady při minimální, popř. zaručené mzdě. Akorát pokud má zaměstnanec (2sk.) měsíční mzdu 16 800 Kč, průměr pro náhrady vypočtený z předchozího čtvrtletí je 91,50, minimální průměr za měsíc březen je 16 800 / 184 = 91,30. Takže dám ten vypočtený 91,50, nebo musím použít tu hodinovou mzdu v jeho skupině, tudíž 99,90? U hodinových mezd mám jasno, ale přiznám se, že u těch měsíčních teď tápu, vždy jsem si každý měsíc kontrolovala dle aktuálních hodin, ale program mi teď nabízí i u těch měsíčních minimální hodinovku v zaručené mzdě? Co je prosím správně? Moc děkuji za názory.