Máte v tom zmatek. Ve vysvětlivkách to určitě takto není.
Čistá mzda = hrubá mzda (příjem) - sociální a zdravotní (stržené zaměstnanci) - daň
Základ daně (tzv. superhrubá mzda) = hrubá mzda (příjem) + sociální a zdravotní (zaplacené zaměstnavatelem)
Na bonus je nárok, pokud váš hrubý příjem dosahuje šestinásobku minimální mzdy. Tedy nikoliv čistá mzda (to, co dostanete na účet), ani superhrubá mzda (základ daně), ale příjem, který vám byl zúčtován.
Bude to § 35c) a 35d).
www.mfcr epo
tak si vyhledejte formulář Přiznání k dani z přjmu fyzických osob č. podle z....č. 586/1992
ř. 31 z potvrzení od zaměstnavatele ř. č. 2 hrubá mzda
ř. 32 řádek č. 6 odvod. soc. + zdr.
a pokračujete dál ve vyplňování
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 4. 2021 13:32
prosím, vyplnila jsem si interaktivní formulář přiznání k dani z příjmu ze závislé činnosti, protože jsem jiný příjem neměla, nepodnikala jsem. Podle tohoto formuláře mi vznikl nárok na daň. bonus, jelikož dle vysvětlivek se příjem = čistá mzda + soc. a zdr. poj = základ daně. Volali mi z ÚP, že ale příjmem ve výši 6-násobku min. mzdy se ale za příjem nebere příjem dle zákona o dani z příjmu, tedy základ daně, ale jen čistý příjem.. Jak je to tedy? V čem to má oporu? Kde to najdu?