Budete jako svobodný architekt, nebo jako podnikatel se živností "Projektová činnost ve výstavbě"?
Zákon č. 360/1992 Sb. § 14 odst. 1) písm a) NEBO § 14 odst. 1) písm b) ?
svobodný architekt - můžete uplatnit výdaje procentem z příjmů podle ZDP 7/7 ve výši 40%
podnikatel - můžete uplatnit výdaje procentem z příjmů podle ZPD 7/7 ve výši 60%
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 4. 2021 0:26
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu, chtěl bych ukončit pracovní poměr a začít se živit jako architekt. Jen nevím, jak se rozhodnout, jestli pro s.r.o. nebo pro OSVČ. Něco jsem si načetl a pochopil jsem, že u OSVČ bych měl asi nižší daně a odvody, protože u s.r.o. musím zdanit mzdu a pak ještě zdanit zisk, ale s.r.o. je zase prestižnější záležitost a lepší, když budu mít zaměstnance. Díval jsem se, že jako OSVČ bych měl paušál 40 %, děti uplatňuje manželka, tak by se mi možná vyplatil i ten paušální režim (vlivu na důchod rozumím)? OSVČ je rychlejší a levnější na založení, ale zase ručím celým majetkem a u s.r.o. jen do výše základního kapitálu. Uniklo mi prosím něco podstatného pro rozhodnutí?
Patří architekti mezi živnosti, kdy budu muset dokládat odbornou způsobilost?
Děkuji za připomínky.