Dle mého názoru paní z FÚ nemá pravdu.
Viz pokyny ze stránek finanční správy.
Srovnávacím obdobím je období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v období od 1. listopadu 2018 do 31. prosince 2020, jejichž názvy se shodují s názvy 3 kalendářních měsíců bezprostředně předcházejících bonusovému období. Lze-li takto určit více období, je srovnávacím obdobím to, které si subjekt kompenzačního bonusu zvolí. Pro První bonusové období (únor 2021) je standardně srovnávacím obdobím listopad 2018 - leden 2019 nebo listopad 2019 - leden 2020. Pro Druhé bonusové období (březen 2021) je standardně srovnávacím obdobím prosinec 2018 - únor 2019 nebo prosinec 2019 - únor 2020. Pro Třetí bonusové období (duben 2021) je standardně srovnávacím obdobím leden 2019 - březen 2019 nebo leden 2020 - březen 2020.okyny k žádosti ze stránek finanční správy.
Takže výpočet byl podle mých propočtů správně a ne podle paní z fú. Je ale divné, že nejsou k tomu školení, na fú by snad měli vědět, jak se to počítá.
Někde jsem četla, že to mají být přijaté platby, tj. co už spadá v DE do daní, myslím, že tady někde na tom fóru, když jsem k tomuto hledala odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nepřiznali vám důchod, protože vám chyběly roky? Existuje odložený starobní důchod
Stát chystá největší test eDokladů. Úkol dostane více než milion Čechů
Den na českých horách 2026: Horské areály masivně investují do léta
Část OSVČ se bude moci EET vyhnout, pro nejmenší OSVČ ale výjimka paradoxně není
Více než milion OSVČ má nového průvodce. ČSSZ radí, jak správně plnit povinnosti
Jaké děti uvádět v hlášení? Finanční správa odpověděla na častý dotaz z praxe
19. 4. 2021 8:35
Dobrý den,
prosím o radu. Na stránkách fú je postup výpočtu tržeb u kompenzačního bonusu za 3 měsíce a zprůměrované, tj. vyjde jedna průměrná tržba (příjem).
Paní na fú mi ale řekla, že se má vycházet z celého roku a ten pak zprůměrovat na měsíce. Tj. poslední dva měsíce roku 2019 vyšly klientovi stejně a leden následujícího roku vyšel 1/12. Jednalo se mu o příjem - zednictví.
Jak to tedy je?
Pokud v listopadu měl 0 tržbu, v prosinci 160tis a v lednu 15tis. , tj. průměr 58tis
Ona mu spočetla, že za leden je to ta 1/12 měsíce, tj. 124tis za celý rok /12 = 10tis a listopad, prosinec opět 2/12 = 20tis *2, tj. průměr 17tis.
Děkuji za vysvětlení