Hlavní navigace

Plánovana odstávka elektřiny

  • (neregistrovaný)

    23. 4. 2021 23:34

    Dobrý den, 10.5 je plánována odstávka elektriny, je to hlášené 14 dní predem, zaměstnavatel nařídil že se místo toho půjde v sobotu 15.5. může to nařídit? Je to přece překážka na straně zaměstnavatele a měl by ten den být tedy proplacen. A v sobotu by jsme měli být normálně doma.

    Další dotaz je, jestli může nařizovat přesčasy na soboty?poslední dobou je to dost často a my to podepisuje jak blbci, je to správné? Nemůže nařídit přesčas jen v pracovní dny s to v týdnu? Díky za odpověď

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2021 1:46

      Tom (neregistrovaný)

      Jen chci ještě upřesnit že zaměstnavatel jakoby upravil pracovní dobu na úterý až sobotu, fakt nevím jestli tohle může...

    • 24. 4. 2021 17:51

      Aion (neregistrovaný)

      O rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, takže pro změnu, kterou provedl, jen využil kompetence, která mu svědčí ze zákona.
      Pokud jde o nařizování práce přesčas na den nepřetržitého odpočinku v týdnu, takový postup možný je.
      Jde-li o práci přesčas do limitu 8 hodin týdně a 150 hodin ročně, není zde otázka, zda zaměstnanci budou či nebudou souhlasit, je to nařízení zaměstnavatele. Teprve až nad tyto limity musí zaměstnanci s další prací přesčas souhlasit, ale za mě - budou nesouhlasit jen jednou a přijde rychlý proces.

    • 26. 4. 2021 8:53

      Tom (neregistrovaný)

      Děkuji za odpoved

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).