Ošetřovné rozhodné období

• (neregistrovaný)

26. 4. 2021 10:14

Dobrý den, zaměstnanec má dítě ve 3 třídě, byla s ním manželka a on chodil do práce. V březnu šel na OČR on, poslala jsem na pssz ošetřovné i přílohu a volali mi, že mám chybně rozhodné období. Brala jsem automaticky, že když by doma až od 1.3.21 rozhodné období končí 2/21, ale bylo sdělelo, že rozhodné období končí 11/2020 protože školy byly zavřené od prosince 20. Je mi to divné. Setkal se s tím někdo? děkuji L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2021 11:49

om (neregistrovaný)

Ano, dokonce to sociálka posílala do datovek. Bere se to pořád jako jeden případ.

• 26. 4. 2021 12:12

Viva (neregistrovaný)

A vystřídali se nebo byla zaměstnanci vypsáno nové OČR?
      Já jsem řešila stejný případ v 2/21. Celou dobu byla doma manželka.... v průběhu února se mi vystřídali (shodou okolností oba pracují u nás) a já jsem za zaměstnance poslala přílohu s rozhodným obdobím jako původně u manželky a brala jsem to jako jeden případ (školy zavřeny od 21. 12. 20) Volala však paní ze sociálky, že musí být rozhodné období 2/20-1/21, když žádá za 2/21......
      Hledala jsem info a narazila na vysvětlení MPSV - sice je to k naplnění podmínky věku, ale podstata je v tom STŘÍDÁNÍ (u střídající osoby se posuzuje ke dni převzetí)...- viz:

12. Mám nárok na ošetřovné na dítě, které dosáhlo věku 10 let po 14. 10. 2010 (20. 10.) a já se střídám (od 2. 11. 2020) s manželkou v péči o toto dítě v době, kdy už je starší 10 let? Manželka je zaměstnaná, měla od 14. 10. do 1. 11. nárok na ošetřovné.
      Pro střídající osoby v zákoně o nemocenském pojištění platí, že podmínky nároku na ošetřovné se u nich neposuzuje ke dni vzniku sociální události, ale ke dni převzetí dítěte do péče. Splnění podmínek se zjišťuje proto ve Vašem případě k 2. 11. 2020. V tomto dnu je dítě již starší 10 let, nárok na ošetřovné proto nemáte.

Pokud by se Vaše manželka s Vámi opět vystřídala, například od 5. 11. 2020, ošetřovné by jí opět náleželo, u ní se splnění podmínek nároku na ošetřovné posuzuje po celou dobu potřeby péče o dítě i nadále k 14. 10. 2020.

• 26. 4. 2021 12:13

Viva (neregistrovaný)

Takže pokud se vystřídali, tak bych řekla, že jste poslala správně.... Pokud nové OČR, tak rozhodné období dle pokynů paní z OSSZ.....
      Nebo si to na každé sociálce řeší po svém.....

• 26. 4. 2021 12:30

Viva (neregistrovaný)

Tak dnes aktualizace na stránkách MPSV a je tam přímo uvedeno:

Je umožněno, aby se dvě osoby (zpravidla to budou rodiče, u kterých se nevyžaduje společná domácnost) mohly při pobírání ošetřovného v péči dle dohody neomezeně střídat (třeba i po jednotlivých dnech), přičemž v jednom kalendářním dnu může o dítě pečovat s nárokem na ošetřovné jen jedna z nich. U druhé pečující osoby se však nárok na ošetřovné posuzuje ke dni, kdy poprvé převzala dítě do péče, na rozdíl od první pečující osoby, kdy se nárok na dávku posuzuje ke dni vzniku potřeby péče (např. den uzavření školy).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).