Vaše účetní má pravdu.
Zákon o daních z příjmů:
"K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění splněny, učiní-li poplatník současně prohlášení podle odstavce 4 a nebo tyto skutečnosti v již učiněném prohlášení současně uvede."
Ale to neznamená, že za duben to dítě neuplatní nikdo. Jestliže Vašemu manželovi to dítě nebude uplatněno už od dubna, tak Vy ho pak po skončení roku uplatníte za duben v ročním zúčtování daní nebo ve svém přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 4. 2021 8:12
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jak je to se změnou daňového zvýhodnění na děti. Manžel si doteď uplatňuje daňové zvýhodnění na všechny děti a domluvili jsme se, že od dubna bychom si uplatnili každý jedno dítě. Na mzdovce mi bylo řečeno, že změna proběhne až v květnu, když jsem změnu nahlásila v průběhu dubna i když mám od manžela potvrzení z práce, že změna proběhne již v dubnu. Děkuji.