Způsob, jakým lze popřít otcovství, záleží na tom, jakým způsobem bylo otcovství určeno. Vzhledem k tomu, že zmiňujete matrikářku, zřejmě se jednalo o souhlasné prohlášení rodičů (= zřejmě jste nebyli manželé). Pokud tomu tak je, muž, jemuž bylo otcovství takto určeno, může otcovství popřít jen v případě, že je vyloučeno, aby byl otcem dítěte (= nevíme), a to nejpozději ve lhůtě 6 měsíců ode dne, kdy bylo otcovství takto určeno. Soud může zmeškání této lhůty prominout, vyžaduje-li to zájem dítěte a veřejný zájem.
Zmiňujete soud, chtělo by to více informací, o jaké řízení se jedná (jednalo) = čeho jste se domáhal = jak zněl petit žaloby apod.
Jen podotýkám, že se bez pomoci advokáta zaměřujícího se na rodinné právo neobejdete.
A BTW: otců, kteří platí na cizí dítě je hafo a třeba je to baví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 4. 2021 19:17
Dobrý den prosím vás chci se zeptat mám 6leteho syna kterého jsem viděl 3krat v životě seděl jsem ve vězení když přišla matrikářka ať podepisují papír o otcovství dověděl jsem se že mě bývalá celou dobu podvaděla a upřímně si myslím že není můj syn.Platil jsem poctivě alimenty když jsem měl zaměstnání teď jsem bez práce a mám novou rodinu a další dvě děti o které se řádně starám nemám na alimenty takže se semnou bývalá soudí o zanedbání výživného .Soud mi zamítá jak testy DNA tak snížení výživného tak už toho mám dost a vím že ten chlapec není můj a nebudu platit na cizí dítě Prosím vás jak se žádá o zrušení otcovství děkuji za pomoc