Trvalé použití obchodního majetku, u kterého byl uplatněný nárok na odpočet, pro osobní spotřebu plátce je dodáním zboží (§ 13/4/a) ZDPH). Odvod DPH z ceny obvyklé (§ 36/6/a) ZDPH).
Při prodeji do 5 let od vyřazení z OM budete danit prodejní cenu. Jako výdaj můžete uplatnit zůstatkovou cenu auta, pokud ještě nějakou má, dále prokazatelně vynaložené výdaje na opravy a údržbu a případné výdaje spojené s prodejem.
Ještě se raději znovu zeptám, někde jsem četla, že když se ruší registrace k DPH - plánuje také, tak se odpočet u auta, u kterého bylo nárokováno DPH po 5ti letech už nedělá. Takže je rozdíl jestli ruším registraci k DPH u auta, pak odpočet nedělám, ale když přeřazuji po stejné době do osobního užívání, tak ano?
Ano, je to tak. Při zrušení registrace provádíte úpravu odpočtu jenom 5 let od pořízení auta. U auta pořízeného v roce 2013 skončila lhůta pro úpravu odpočtu v roce 2017, takže při zrušení registrace od roku 2018 už nevracíte ani část odpočtu DPH.
Při vyřazení auta do osobního užívání žádný časový test není, tam odvádíte DPH vždy a ještě si musíte lámat hlavu, jak stanovíte cenu obvyklou. Jestli máte v plánu zrušit registraci, tak bych s vyřazením auta ještě počkala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
29. 4. 2021 19:36
Dobrý den, mám v obchodním majetku jako OSVČ auto nakoupené v roce 2013, na vstupu jsem uplatnila DPH. Nyní bych chtěla převést OA do soukromého majetku. Z pohledu DPH jsem již prošla 5ti letým testem na odpočet, jen při prodeji do 5ti let od převedení budu danit prodejní cenu bez uplatnění nějaké pořizovací ceny? Děkuji.J.