Hlavní navigace

Dovolená 2021 při skončení PP k 30.6.2021

  • (neregistrovaný)

    30. 4. 2021 13:54

    Dobrý den, jelikož už mám z výpočtů dovolené v hodinách za rok 2021 naprosto zamotanou hlavu, obracím se na vás, kdo se v tom dobře orientujete s následujícím dotazem: zaměstnanec u nás pracoval na HPP od 2.1.2019, nyní dostal výpověď ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost (ruší se jeho pracovní místo), výpovědní doba uplyne dnem 30.6.2021. Zaměstnanec pracoval v tomto roce od 1.1. do 30.4., po dobu výpovědní lhůty (1.5. - 30.6.2021) mu bude proplacena průměrná měsíční mzda, i když nebude docházet do práce. Nárok na dovolenou činí 160 hodin (4 týdny, prac.doba 40 hodin/týden), on už si vybral 16 hodin (tj. 2 dny). Po skončení PP mu bude vyplaceno odstupné ve výši trojnásobku prům.měs.příjmu. Já teď mám naprosté dilema, jak vypočíst nárok na dovolenou, protože tady na diskuzích se stále píše o celých odpracovaných týdnech, takže mi vychází odpracovaná doba následovně - 1.1. - 30.6.2021 = 25 týdnů (celých) + 3 dny (tj. 3x8=24 hodin za období 28.6.-30.6., je to v podstatě polovina toho 26. týdne). Pokud budu brát propočet dle vzorce: 40/52 x 25 x 4 = 76,92 hodin, tj. 77 hodin, bude to správně? Nebo mám brát 26 týdnů (ale jak píšu, ten 26. týden je jen 1/2 týdne) a v tom případě by byl propočet jinak: 40/52 x 26 x 4 = 79,99 hodin, tj. 80 hodin? Moc prosím někoho zkušeného o radu, protože už jsem z toho naprosto zoufalá. Postaru by to bylo 20 dnů dovolené nárok, takže polovina, tj. 10 dnů x 8 hodin, takže by to bylo blíž tomu druhému výpočtu (80 hodin). Nechci nikoho o nic okrást nebo to spočítat špatně, moc moc prosím o radu, jak to tedy má být. Děkuji převelice předem, věřím, že mi někdo odpoví. Hezký den.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2021 7:09

      Lenka P. (neregistrovaný) 88.103.196.---

      Opravdu zde není nikdo, kdo by si s tímto věděl rady???
      Moc prosím!!!

    • 3. 5. 2021 8:29

      xJ (neregistrovaný) 46.167.230.---

      Od 2.1. - 30.6. to je 129 1024 směn.
      1024/40= 25,6 zaokrouhleno dolů na 25 týdenních pracovních dob
      25/52 x 160 = 76,92 zaokrouhleno nahoru 77 hodin dovolené, vyčerpal 16 hodin, zbývá 61 hodin.
      Po staru by měl nárok na dovolenou za trvání celých kalendářních měsíců PP, tedy pokud byste nepočítaly leden, což nebyl celý kalendářní měsíc, tak by byl nárok na 5/12 což je 8,5 dne 68 hodin.

      Nebo můžete počítat:
      2.1. - 30.6. je 180 kal. dnů
      180/7 = 25,7 zaokrouhleno na 25 týdenních pracovních dob
      40/52 x 25 TPD x 4 týdny dovolené= 76,92 zaokrouhleno 77 hodin dovolené

    • 3. 5. 2021 9:01

      xJ (neregistrovaný) 46.167.230.---

      No jo, máte pravdu, díky za opravu. Ještě že na výsledku to nic nemění.
      Od 1.1. - 30.6. to je 1032 směn.
      1032/40= 25,8 zaokrouhleno dolů na 25 týdenních pracovních dob
      25/52 x 160 = 76,92 zaokrouhleno nahoru 77 hodin dovolené, vyčerpal 16 hodin, zbývá 61 hodin.

      1.1. - 30.6. je 181 kal. dnů
      181/7 = 25,8 zaokrouhleno na 25 týdenních pracovních dob
      40/52 x 25 TPD x 4 týdny dovolené= 76,92 zaokrouhleno 77 hodin dovolené

    • 3. 5. 2021 11:56

      Lenka P. (neregistrovaný) 88.103.196.---

      Moc a moc děkuji vám všem, kteří jste mi odpověděli.
      Přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).