PŘERUŠENÍ ŽIVNOSTI - PŘESTO MÁM BÝT PLÁTCE DPH??

• (neregistrovaný)

3. 5. 2021 10:16

Minulý rok jsem podnikala jako OSVČ. Nebyla jsem registrována jako plátce DPH. Uplatnila jsem daňový paušál 60 %. Od prvního ledna letošního roku mám přerušenou živnost, jsem pouze zaměstnanec. Zaplatila jsem řádně daň z příjmu, vyřešila jsem vše ohledně ZP a SP. Na konci dubna se mi ozval Finanční úřad, že se mám přihlásit jako plátce DPH, protože jsem listopadovou fakturou v roce 2020 překročila obrat 1 mil. Kč. Zákon o DPH říká, že plátcem je osoba povinná k dani, což už rozhodně nejsem. Je pravda, že jsem se měla v prosinci přihlásit jako plátce DPH, ale podle zákona by stejně vznikla daňová povinnost až od ledna a to už nepodnikám. FÚ mě nutí se zaregistrovat jako plátce, přestože nepodnikám. Jak je to, prosím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2021 14:03

vladík

Pokud živnost pouze přerušíte, stále jste osoba povinná k dani, musela byste ji zrušit.Můžete také požádat o zrušení registrace, protože jste přestala uskutečňovat ekonomické činnosti.... asi bych se pro zjednodušení administrativy snažila se správcem daně dohodnout na tom, že když vás zaregistrují, tak požádáte o zrušení a třeba od toho ustoupí.

• 3. 5. 2021 14:17

Betule (neregistrovaný)

Já bych jen ráda k tomuto podotkla, že plátcem se stáváte ze zákona, je to automatický proces a přesto že jste nepodala registrační přihlášku, plátcem jste se již stala - z toho vyplývá, že pokud nepodáváte přiznání, neplníte tím povinnost a hrozí Vám sankce.
      Nejlepší by bylo podat přihlášku, nulová přiznání a KH za měsíce, kdy jste měla povinnost je podat a k tomu rovnou oznámení o ukončení činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).