Pokud stavbu vlastní s.r.o., má ji mít v majetku celou a také ji celou odepisovat,jak si poradí v účetnictví a daních se soukromým užíváním její části společníkem si musí stanovit sama v rámci platných zákonů. Tady na to není prostor, doporučuji najít si DP, který se této problematice věnuje a pomůže vám s řešením.
jakýkoli majetek právnická osoba vlastní, tak je obchodním majetkem.
takže celou stavbu má v OM, celou může odepisovat. A sro bude účtovat výnosy z pronájmu poloviny stavby, samozřejmě minimálně v ceně obvyklé. předpokládám, že provozovna má extra elektřinu, vodu, plyn.... tedy platbu těchto energií a případných služeb v obývané části bude mít sro jak v nákladech, tak po přefakturování jednateli ve výnosech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 5. 2021 21:54
Dobrý večer, mám prosbičku o radu, zda je to takto opravdu správně. Sro postavilo dům, kterou má v OM jako jednu polovinu provozovnu tzn. rovnoměrně odepisuje a druhá polovinu eviduje na 022 jako soukromá část - neodepisovaná. Bylo mi to vysvětleno, že samozřejmě část je provozovna, část je bydlení jednatele a takto jim to udělal daňový poradce v předchozích letech. Takže provozovnu odepisuje daňově a druhá polovina zůstává stále v plné částce na 022. NO já tedy nevím, ale buď tam mělo být dům jako celek a jako celek odepisovat a jednatel (jediný společník a vlastník sro) platit nájemné. Anebo tam přeci mělo být jen ta jedna část ne? Myslíte si, že tam jako teď může být stále neodepisovaná část 1300 tis, ? Oni to neodepisují ani účetně :(((