Hlavní navigace

Pracovní úraz

  • (neregistrovaný)

    11. 5. 2021 11:17

    Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec měl pracovní úraz s pracovní neschopností 20 dní. Záznam o úrazu jsem odeslala na inspektorát bezpečnosti práce, na ZP a SP. Nemoc jsem hradila jako "klasickou nemoc", ušlý zisk jsem neplatila. Nyní po skončení nemoci mu mám proplatit ušlý zisk nebo zaslat na Kooperativu a ta mu vše zaplatí? Nejsem si jistá, protože mě kolega rozhodil, že jsme nemoc měli platit v plné výši. Je to můj první úraz a nechci nic zapomenout. Předem děkuji za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2021 12:29

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Ve vašem dotazu je několik nepřesností, a proto si to rozebereme postupně.

      Vzhledem k tomu, že dočasná pracovní neschopnost trvala déle, než tři dny, byl správně sepsán záznam o úrazu (předpokládám ve smyslu nařízení vlády č. 201/2010 Sb.). Správně jste jej odeslala na oblastní inspektorát práce (tak chápu vámi uvedený inspektorát bezpečnosti práce) a na zdravotní pojišťovnu postiženého (tak chápu na ZP). Na OSSZ (tak chápu na SP) jste jej zasílat neměla. Té se zasílá záznam o úrazu ČSSZ k potvrzení skutečností podle zákona č. 187/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a je to povinností zaměstnance. Předpokládám, že jeden výtisk jste předala postiženému zaměstnanci, a že zaměstnavateli nevznikla v souladu s výše uvedeným nařízením vlády povinnost poskytnout výtisk ještě někomu dalšímu.

      Též předpokládám, že "ušlým ziskem" máte na mysli ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti. Náhradu této ztráty zaměstnanci vyrovnáte v rámci poskytnutí náhrad za škodu a nemajetkovou újmu, které zaměstnanci v důsledku pracovního úrazu vznikly (při dlouhodobé dočasné pracovní neschopnosti musí být hrazeno měsíčně, pokud nebylo dohodnuto jinak). Podrobněji o dalších možných náhradách na: http://bozppo-neu.cz/?page_id=649 (též zde naleznete další informace k tzv. odškodnění). Záleží na zaměstnavateli, jaký způsob poskytnutí náhrad si zvolí. Zda je vyplatí přímo poškozenému a poté je bude refundovat u pojišťovny, nebo shromáždí veškeré podklady, vypočte celkovou výši a pošle pojišťovně s tím, aby provedla uhrazení poškozenému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).