Hlavní navigace

Recyklační příspěvek - správné označení

  • 11. 5. 2021 14:36

    Dobrý den,

    prosím o radu, zde https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/oddelene_uvadeni_nakladu/$FILE/OODP-oddelene_uvadeni_nakladu_2021-20210119.pdf jsem se dočetla, že náklady na zpětný odběr mají být označovány jako příspěvek na recyklaci nebo recyklační příspěvek, v účetním programu mají nastaveno náklady na zpětný odběr a doložili mi to tvrzením ze zákona - Výrobce elektrozařízení, distributor a poslední prodejce jsou povinni při prodeji nového elektrozařízení uvádět odděleně od ceny elektrozařízení náklady na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění odpadního elektrozařízení, které připadají na jeden kus nového elektrozařízení nebo jeden kilogram nových elektrozařízení, a to zejména formou samostatného údaje na daňovém dokladu podle zákona o dani z přidané hodnoty.

    Může to tak být?
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2021 9:59

      Vlad

      Nelámal bych si s tím hlavu. V metodickém pokynu, na který odkazujete, je mnoho jiných nedomyšleností. Ministerstvo samo již tuší, že tato část zákona je přinejmenším sporná a nechce se k tomu nadále vyjadřovat (viz bod 2.9 věta první předmětného pokynu).
      Vezměte si třeba příklad, kdy na faktuře - daňovém dokladu uvedete text "Fakturujeme vám dodávku dle smlouvy XY", což bývá poměrně časté. Kam v tomto případě s recyklačním příspěvkem, když ministerstvo požaduje, aby byl uveden přímo na daňovém dokladu? Nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).