Hlavní navigace

Směna pozemku a DPH

  • (neregistrovaný)

    12. 5. 2021 11:47

    Dobrý den, mám dotaz ohledně směny pozemku, směňuje se 50 m2 pozemku a to mezi fyzickou osobou ( nepodnikající) a právnickou osobou (s.r.o. - pozemek který s.r.o. směňuje nabyla s DPH s výměrou 200m2 za 200.000 Kč), směna je po vzájemné dohodě bezplatná ( nic si nedoplácí).
    Otázka je jestli s.r.o. nemusí odvést DPH ze směny pozemku? pokud musí tak z jaké ceny?
    Děkuji za odpověď - moc to spěchá.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 5. 2021 12:28

      Jana N. (neregistrovaný)

      Směnná smlouva je upravena v § 2184 občanského zákoníku a přiměřeně se u ní použijí ustanovení o kupní smlouvě s tím, že se každá ze stran směnné smlouvy považuje ohledně věci, kterou směnou dává, za stranu prodávající, a ohledně věci, kterou přijímá, za stranu kupující.
      U podnikatelů se bude při stanovení pořizovací ceny vycházet z § 47 prováděcí vyhlášky k zákonu o účetnictví č. 500/2002 Sb., upravující způsoby oceňování dlouhodobého majetku a vymezující náklady související s jeho pořízením. Dle odstavce 8 uvedeného ustanovení se dlouhodobý hmotný majetek pořízený směnnou smlouvou ocení pořizovací cenou, jsou-li ceny ve smlouvě sjednány, nebo reprodukční pořizovací cenou, nejsou-li ceny ve smlouvě sjednány.
      Shodně se bude určovat základ pro výpočet DPH. Pokud jsou ve směnné smlouvě ceny pozemků sjednány, budou základem DPH.

    • 12. 5. 2021 13:23

      Dave (neregistrovaný)

      Děkuji za odpověď.
      Pokud to dobře chápu tak pokud není ve směnné smlouvě cena určena tak se nebude u s.r.o. odvádět DPH? i když byl pozemek koupen s DPH 21%.
      Budou se muset nechat udělat znalecké posudky? ( není možné vycházet z ceny 200.000 Kč = 200 m2 to znamená 1000 Kč/1m2) a tím ocenit i nabývaný pozemek ( pozemky jsou vedle sebe akorát si vyměnily 50 m2 - zjednodušeně řečeno levou stranu za pravou ).
      A účetně to bude jak u s.r.o. ( hlavně řeším to jak to bude u s.r.o.). Moc děkuji za trpělivost - mám tento případ poprvé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).