Hlavní navigace

Poskytování služeb osvč zdarma

  • (neregistrovaný)

    13. 5. 2021 0:09

    Dobrý den,
    je možné poskytovat pravidelnou službu (např. zpracování podkladů pro sestavení přiznání k DPH nebo vedení daňové evidence) pro známého nebo příbuzného zdarma, když se ostatním fakturuje (pravidelná měsíční fakturace za různé ceny dle dohody)? Mohl by to finanční úřada doměřit?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 5. 2021 7:28

      xy (neregistrovaný)

      teorie: jde o nepeněžní plnění, takže příjemce služby by měl zdanit, pokud za to neplatí :-) ovšem "dary" od příbuzných jsou většinou osvobozeny.
      praxe: jak vás to napadlo? jak na to FÚ přijde?

    • 13. 5. 2021 16:02

      SZ (neregistrovaný)

      Jde o to, že např. když někdo kvůli něčemu zavolá z fú, tak bych např. na podaném přehledu měl kontakt na sebe. Nebo pokud by volali přímo podnikatel, tak jim stejně řekne, že se zeptá účetní nebo rovnou řekne, kdo za něho doklady řeší. Fú si pak může myslet, že mu to nedělám zadarmo (i když proti tomu nemám opravdu žádné plnění ani protislužbu ), ale že nepřiznávám příjem. Nebo by to při kontrole chtěl třeba dodanit. Na některém fú mě možná asi i znají, když řešíme nějaké věci klientů a pak jim do telefonu říkejte, že tomu známému jen pomáháte... Tak jestli není lepší fakturovat nějakou nižší cenu. Tu by mi ale nikdo samozřejmě neplatil, takže to se mi nechce ;-). Děkuji za názor a i osobní zkušenosti!

    • 13. 5. 2021 16:23

      SZ (neregistrovaný)

      Myslíte, že by krátili skutečné výdaje, když k nim jsou ostatní příjmy z podnikání? Problém hledám spíš na straně těch "příjmů". A pak tak komunikace s fú za "klienty", když je zpracováváte bez odměny...?

    • 13. 5. 2021 16:46

      xy (neregistrovaný)

      ano, příjmy pokud prokážete že nebyly (třeba svědeckými výpověďmi) dodanit vám nemůžou. ale těm odběratelům ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).