Děkuji Vám za reakci. A podávala jste předpokládám opravné daňové přiznání s tím, že bylo za každý rok zvlášť.
Jen ještě dotaz, pokud mám roční zúčtování daně u zaměstnavatele, nepředpokládám, že se mi účetní bude chtít provádět s opravou. Pravděpodobně ji budu muset s mým záměrem seznámit a ona mi dá k dispozici potřebné podklady, na základě kterých sám vyplním opravné daňové přiznání do příslušných formulářů, platných v daném roce? Nebo můžu vycházet z formuláře pro rok 2020 i přesto, že budu žádat opravu za rok 2019 a 2018?
Děkuji :)
Podáte dodatečné, ne opravné. Za každý rok zvlásť. Účetní nemůže nic opravovat, ani kdyby chtěla. Záměry jí vykládat nemusíte, požádejte o Potvrzení o zdanitelných příjmech, to vám musí vydat. Pak si to sám nasázíte do formulářů.
Já jsem podávala dodatečné daňové přiznání, protože jsem už na finanční úřad daňová přiznání podávala. Pokud jste daňová přiznání na finanční úřad nepodával a měl pouze zúčtování u zaměstnavatele, podáváte řádné přiznání, ale tady pozor, aby pokuta za pozdní podání nebyla vyšší, než zvýhodněný odpočet.
Tazatel si stáhne formuláře DP za roky 2018, 2019 a 2020. Zaměstnavatele požádá Potvrzení o zdanitelných příjmech za tyto roky a podle toho DP vyplní. Protože u zaměstnavatele nedoložil studium, musí přiložit Potvrzení o studiu za příslušné akademické roky. DP bude řádné, protože ještě žádné za tato období nepodával. RZD v zaměstnání není DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 5. 2021 17:41
Dobrý den,
rád bych se zeptal, kolik let zpětně jde opravit daňové přiznání.
Konkrétně se mi jedná o to, že při mém kombinovaném studiu jsem zjistil, že i přesto, že se nejedná o denní studium, mám statut studenta, tedy mám nárok na daňovou slevu.
Tak nějak předpokládám, že za loňský rok 2020 by to ještě šlo zpětně doložit. Ale netuším, zda mohu takto požadovat daňovou slevu i za předchozí roky.
Mohl by mi někdo poradit, prosím? Případně kde to mohu dohledat, googlil jsem, ale asi špatně. Děkuji :)