Hlavní navigace

Těhotenství - zakázaná práce - vyrov.příspěvek

  • (neregistrovaný)

    14. 5. 2021 13:09

    Dobrý den všem. Prosím pěkně o dovysvětlení výpočtu vyrovnávacího příspěvku v těhotenství při převedení na jinou vhodnou, ale méně placenou práci. Tedy spíš - nejde mi o přesný výpočet, ale spíš o vysvětlení: Ošetřovatelka koně je těhotná. Ta práce je bezpochyby ohrožující - vození nákladu krmiva, hnoje, nebezpečí kopnutí...
    Předpokládám, že takovou práci nemůže nechat zaměstnavatel těhotnou dělat, je to tak?
    A teď - co dál, pokud lékař nevystaví neschopenku? Jaká jsou možná řešení? Potřebuji to posoudit jak s ohledem na zaměstnavatele, tak s ohledem na tu zaměstnankyni.
    1) Pokud zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, pak jde o překážku na straně zaměstnavatele, ona zůstává doma a zaměstnavatel jí platí náhradu mzdy (kterou mu nikdo nevykompenzuje) - je to tak? Ona bude mít náhradu, zaměstnavatel 2x vyšší výdaje (tj. její náhradu + mzdu nového zaměstnance ke koni). Výpočet PPM je pak jasný, nepoškodí ji to.
    2) Jiná vhodná práce (jednoduchý úklid) by byla, na stejný (plný) úvazek, ale nižší mzda (zaručená v 1. skupině prací). K tomu žádost o vyrovnávací příspěvek, který jí výpadek mzdy dorovná, je to tak?
    Zaměstnavatel by neměl o tolik vyšší výdaje jako v 1. příkladu. Ale co ona a výpočet PPM? Bude tím pádem poškozená, protože v "příloze" budou skutečné (=nižší) výdělky a žádné vyloučené doby?
    3) Jiná vhodná práce by byla, ale ne na plný úvazek, jen např. na poloviční nebo ještě menší. A tomu odpovídající mzda (tj. poměrná část zaručené mzdy v 1. skupině prací). Předpokládám, že ji nelze převést na vhodnou práci, ale na nižší úvazek bez jejího souhlasu.
    Jak je to pak s vyrovnávacím příspěvkem? Předpokládám, že by se jí nedorovnávalo do takové mzdy, jakou měla před převedením, když pracovala na plný úvazek s vyšší mzdou. A co pak z hlediska výpočtu PPM? Byla by "poškozená" ještě více kvůli malým výdělkům?
    A z pohledu srážky zdravotního pojištění - srazit 13,5% z rozdílu mezi dosaženou a minimální mzdou, jako u každého jiného státem nepojištěného člověka?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2021 13:45

      Kara1 (neregistrovaný)

      Ohledně dotazu na výpočet PPM jsem již odpověď našla v Zákoně o nemocenském pojištění, § 19 odst.6: U zaměstnankyně převedené na jinou práci nebo na jiné služební místo z důvodu těhotenství, mateřství nebo kojení se rozhodné období zjišťuje namísto ke dni vzniku sociální události ke dni převedení, pokud je to pro ni výhodnější.
      Tím pádem je mi snad jasný i bod 2)

    • 14. 5. 2021 13:51

      Tomáš Neugebauer (neregistrovaný)

      Výkon uvedené práce je těhotným zaměstnankyním zakázán - § 2 odst. 2 písm. f) vyhlášky č. 180/2015 Sb. Váš předpoklad je správný. Tento zákaz se na ni bude vztahovat do konce devátého měsíce po porodu.

    • 14. 5. 2021 14:15

      Kara1 (neregistrovaný)

      Děkuji za potvrzení tohoto bodu v mých dotazech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).