Hlavní navigace

Účtování nákupu testů a příspěvků od ZP

  • (neregistrovaný)

    17. 5. 2021 13:48

    Prosím, jak účtujete o antigenních testech?
    Nákup: MD 501 daňový výdaj
    Příspěvky od ZP: 378/648
    Je to takto správně? Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2021 10:01

      účetní (neregistrovaný)

      https://www.ucetnictvino.cz/33/nakup-antigennich-testu-uctovani-uniqueidgOkE4NvrWuOGkMFoztUp2apiMFN75rhMsPTwVrguwZk/

      Nákup antigenních testů - účtování
      31.3.2021, Ing. Miroslav Brabec, Zdroj: Verlag Dashöfer
      TextSouvisející
      Dotaz:

      Na jaké účty se doporučuje účtovat fakturu za antigenní testy a následné uplatnění u pojišťovny ve výši 60 Kč dle nařízení vlády?

      Odpověď:

      Povinné testování zaměstnanců na přítomnost viru SARS-CoV-2 je dáno zněním Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví č.j.MZDR 47828/2020-16/MIN/KAN ze dne 1. 3. 2021. Lze tedy, podle mého názoru, pohlížet na toto testování jako na nezbytnost, bez které nemůže příspěvková organizace nadále vykonávat hlavní činnost. Náklady spojené s tímto testováním je tedy možné považovat v souladu s textem v § 33, vyhlášky č.410/2009 Sb., za náklady z činnosti, účtované pravděpodobně nejlépe na účet, který se vyskytuje ve směrné účtové osnově v sociální oblasti, konkrétně např. 528 – Jiné sociální náklady.

      Co se týká příspěvku pojišťovny, tak nejblíže má tento příspěvek k pojmu „transfer“, ale o transfer se v tom pravém slova smyslu tak, jak je vymezen v českém účetním standardu č.703, nejedná. Pro zaúčtování nároku na příspěvek vůči pojišťovně je možné použít účet, který se pro tento vztah běžně používá, tj. účet 337 – Zdravotní pojištění. Zbývá rozhodnout, zda je správnější tento příspěvek účtovat ve prospěch výnosů, nebo ve prospěch výše uvedeného účtu nákladů. Osobně se domnívám, že o žádný výnos ve smyslu ekonomického prospěchu se nejedná a jde spíše o příspěvek na krytí nákladů.

      Na závěr ještě upozorňuji na správné časové rozlišení „výnosů“ v účetním období. Není možné, aby náklady na testy byly vykázány v jednom roce a příspěvky pojišťovny, které s těmito náklady věcně a časově souvisí, v roce následujícím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).