Odpověď na vaši otázku není zcela jednoduchá, protože se může jednat o dvě základní situace:
1. konal jste nelegální práci (je definována jako závislá práce MIMO pracovněprávní vztah - viz zákon o zaměstnanosti), pak porušil zákon zaměstnavatel i vy,
2. pracovněprávní vztah byl uzavřen, avšak zaměstnavatel nesplnil svoji zákonnou povinnost vyhotovit PS, DPČ nebo DPP v písemné formě a jedno vyhotovení vám vydat - v tomto případě by porušil zákon jen zaměstnavatel.
Rozlišení toho, o kterou z těchto situací se jedná, závisí na mnoha okolnostech, mj. na tom, co se přihodilo a co jste schopen prokázat.
Pokud se obrátíte na OIP, měl byste vědět, že tento orgán nemůže zaměstnavateli uložit povinnost vám dlužnou částku vyplatit, k tomu je kompetentní pouze soud.
Z toho, co jsem napsala, vyplývá, že ve váš prospěch je situace ad 2, takže žádná nelegální práce, ale chybějící písemná PS + dlužná mzda.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 5. 2021 19:43
Dobrý den, pracoval jsem u bývalého zaměstnavatele dva týdny bez pracovní smlouvy, tzv. na zkoušku. Poté se rozhodnul se mnou zavřít smlouvu a po týdnu ji bez udání důvodů (ve zkušební době) vypověděl. Pochopitelně jsem nedostal za první dva týdny ani korunu, pouze za onen týden se všemi zákonnými odvody státu atd. Má otázka zní, mohu kontaktovat inspektorát práce bez obav, že by mi byla udělena sankce 100 000kč za práci na černo, i když jsem se naopak celé dva týdny snažil ze zaměstnavatele smlouvu vymámit v co nejkratší době již od prvního dne ? Děkuji za odpověď