Dobrý den, chtěl bych se zeptat, chci provést daňovou optimalizaci a vyhnout se legálně daním ze zisků, které nejsou osvobozeny od daně. Zisky jsou generovány z nehmotného majetku, který jsem nabyl před manželstvím. Můžu tyto zisky darovat manželce a zároveň uvést do darovací smlouvy, že dar patří do SJM? Bude z toho manželka platit daň? Předem děkuji za odpověď.
Obecně příjmy z majetku, i když je ve vašem výlučném vlastnictví , plynou do SJM, tedy patří vám oběma , nemůžete je proto darovat manželce ( už je vlastní v rámci SJM).
Děkuji za odpověď. Jen pro úplnost, a případně do budoucna, pokud by tím darem do SJM byl zmíněný nehmotný majetek (nebo jakýkoli jiný nabytý před manželstvím), platí se z toho daň? Četl jsem, že lze darovat do SJM nemovitost, ale nikde jsem nic nenašel o movitém majetku.
18. 5. 2021 13:43
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, chci provést daňovou optimalizaci a vyhnout se legálně daním ze zisků, které nejsou osvobozeny od daně. Zisky jsou generovány z nehmotného majetku, který jsem nabyl před manželstvím. Můžu tyto zisky darovat manželce a zároveň uvést do darovací smlouvy, že dar patří do SJM? Bude z toho manželka platit daň? Předem děkuji za odpověď.