Dobrý den. Předem upozorním, že se jedná o názor. Podobné problémy jsem řešila a vyřešila následovně:
1. První směna v pracovním týdnu je noční z neděle na pondělí. Příplatek jen za noční směnu.
2. Přesčas-z pátku na sobotu, příplatek za přesčas+ příplatek za sobotu celá směna
mám vnitrosměrnici, kde na tyto stanovené postupy odkazuji. Pět pracovních dnů po-pá, zkrátka pondělní směna začíná v neděli a končí vlastně ve čtvrtek.
1. Sobota a neděle je vždy sobotou a nedělí, na tom zaměstnavatel nic měnit nemůže. příplatek náleží i za zlomky hodin.
2. Dny nepřetržitého odpočinku v týdnu a svátky se posuzují buď kalendářně, tj. od půlnoci do půlnoci, nebo podle § 91 odst. 6 ZP, tj. tyto dny začínají hodinou, kdy v týdnu nastupuje první směna.
Píšete: Zaměstnavatel určil, že první směna v pracovním týdnu nastupuje v pondělí, tj. v pondělí v 6.00. Nemá se ale jednat o pracovní týden, ale týden coby 7 dnů po sobě jdoucích. Pominu-li slovo "pracovní", pak připadne-li svátek na středu, tak nezačíná o půlnoci z úterý na středu, ale ve středu v 6.00 a končí ve čtvrtek v 5.59.
U nás máme stanovenou rovnoměrně rozvrženou pracovní dobu od neděle do pátku se střídáním ranních, odpoledních a nočních směn. Dále je uvedeno, že ranní a odpolední má pracovní týden od pondělí do pátku a noční má pracovní týden od neděle do čtvrtka.
Tím je, dle mě, jako začátek pracovního týdne jasně stanovena noční směna z neděle na pondělí.
Ale protože máme konkrétně stanoven začátek pracovního týdne jako pondělní ranní směnu, dostáváme se tím do rozporu s předchozími údaji. Noční směna by takto v pracovním týdnu odpracovala jen čtyři směny (pondělí až čtvrtek), odpolední směna pět směn a ranní směna by měla pět ranních směn a v neděli ještě noční. Tím pádem to již není rovnoměrně rozvržená pracovní doba.
Máme rovnoměrně rozvrženou pracovní dobu s týdenním úvazkem 37,5 hodin.
A o stanovení začátku pracovního týdne mi právě jde. Jestli když začínáme noční z neděle na pondělí, může být nastaven od pondělní ranní?
Podle mě je to špatně, protože potom to již není rovnoměrně rozvržená pracovní doba. Noční směny jsou takto v pracovním týdnu byli jen čtyři (pondělí až čtvrtek) a naopak ranní směna má v pracovním týdnu svých pět směn a potom ještě noční v neděli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
19. 5. 2021 14:39
Dobrý den.
Pracujeme nově ve třísměnném provozu na pět pracovních dní, kdy se začíná pracovat noční směnou z neděle na pondělí a celkem pravidelně bývá i šestá přesčasová noční směna z pátku na sobotu. Zaměstnavatel určil, že první směna v pracovním týdnu nastupuje v pondělí. Neměla by to ale logicky být ta noční?
Potřeboval bych vysvětlit, jak se to na nočních směnách má s příplatky za víkendy a svátky za různých možností, které zaměstnavatel může nastavit s ohledem na odst. 6, § 91 ZP . Uvedu pár příkladů.
1. Při noční směně z neděle na pondělí se bude příplatek za neděli počítat vždy od
začátku směny do půlnoci?
2. Přesčasová noční směna byla z pátku 30. 4. na sobotu 1. 5. Jaké možnosti jsou v
tomto případě a do které výplaty by se započítával čas za sobotu?
3. První noční směna začíná o hodinu dříve, kvůli možnosti přesčasu, již ve 21:00. Ranní
potom začíná v 6:00, odpolední ve 14:00 a noční ve 22:00. Přesčasová noční začíná
zase kvůli možnosti přesčasu o hodinu později, tedy je od 23:00 do 7:00. Nenáleží
tedy za poslední páteční hodinu odpolední směny, od 21:00 do 22:00, příplatek za
víkend?
4. Volno ve státní svátek v pracovní den zaměstnavatel uděluje směně, která ten den
nastupuje do práce. Noční směna má tak volno od večera státního svátku do
následujícího dne. To se mi nezdá správně, už z toho důvodu, že o Velikonočním
pondělí nařídil noční směně z neděle na pondělí dovolenou. Neměla by noční směna
vždy začínat před pracovním dnem?
Děkuji za odpověď.
Pavel Svoboda